行完山,黎到屯门揾野食,由一位地胆朋友极度推介,带我地到呢间《屯门小曼谷》食泰国菜。店内嘅装修比较简朴,简朴到令我一度怀疑系咪中左伏餐单都比较简单,只有文字,冇任何食物图示。点野食就完全交由我朋友拍板。1. 泰式烧猪颈肉猪颈肉烧得好靓,外熟内嫩,有少少似中式叉烧果种感觉,实肉得黎唔鞋口,配埋个烧肉甜酱,食到舔舔脷!2. 沙嗲串烧一份串烧有6串,有选择鸡肉同猪肉,今次我地就拣左鸡猪各3串。串烧新鲜出炉,上到枱温温热热,配搭沙嗲酱一齐食,今次系我少有地觉得猪肉好食过鸡肉,鸡肉比较松散,口感似鸡胸部位;而猪肉就实肉得黎些少弹牙,好有咬口。3. 椰汁青咖喱(牛肉)食泰国野当然唔少得食泰式咖喱,今次拣左我最钟意食嘅青咖喱。味道方面充足满满嘅椰汁味,用料亦都好充足,好多牛肉。正常发挥,5道菜入面算系比较冇惊喜嘅一道。4. 泰式炸虾饼十分推介嘅炸虾饼!上枱热辣辣,薄薄嘅米糠炸粉包住大大旧嘅虾肉,食落好软熟松脆,配埋甜辣酱简直系绝配。5. 泰式炒粉丝炒粉丝亦系好出色,有粉丝、大葱、炒蛋丝、午餐肉条,大葱爽口;午餐肉条有镬气(即系有些少焦焦地嘅味);炒蛋丝同粉丝都有阵甜甜地嘅味,粉丝仲炒得好弹牙,整道菜
店内嘅装修比较简朴,简朴到令我一度怀疑系咪中左伏

1. 泰式烧猪颈肉
泰式烧猪颈肉

2. 沙嗲串烧
沙嗲串烧

3. 椰汁青咖喱(牛肉)
椰汁青咖喱

食泰国野当然唔少得食泰式咖喱,今次拣左我最钟意食嘅青咖喱
4. 泰式炸虾饼
泰式炸虾饼

十分推介嘅炸虾饼

5. 泰式炒粉丝
泰式炒粉丝

炒粉丝亦系好出色,有粉丝、大葱、炒蛋丝、午餐肉条,大葱爽口;午餐肉条有镬气(即系有些少焦焦地嘅味);炒蛋丝同粉丝都有阵甜甜地嘅味,粉丝仲炒得好弹牙,整道菜唔单止口感好丰富,仲唔觉得油腻,非常推介

埋单每人75蚊左右,好食又抵食,非常推介大家黎到屯门一定要过黎试试
,不过要注意嘅系屯门都有其他以《小曼谷》命名嘅泰式餐厅,记得睇啱地址啊!
2021-04-18
泰式烧猪颈肉