2024-05-10 206 浏览
一直bookmark咗呢间拉面x咖啡嘅小店,之前经过已经有比佢舖门口吸引到,又公仔佬又长毛怪,仲要大大只字写’珈啡天国’。对于我地对拉面x咖啡呢个组合十分有兴趣,今次终于约好黎试下。入到去完来系好细,大约10个位左右。入座之后店员会比先比张简介你睇,之后先再介绍menu。我地两个叫咗一碗白汤 ,另一碗加钱叫咗贝汤,两碗都追加做套餐(冷萃咖啡,昭和布甸),其中一个餐再追加豚肉、蛋、tiramisu。顶立白汤拉面白汤颜色好清,饮得出鱼嘅鲜味,面头有一大块豚肉,粟米芯脆脆同埋无花果干脆脆。面条店员有重点讲系有改良过,用咗两款面粉混合再有啲小麦加入去,所以做到可以比较烟韧同挂汤。顶立贝汤拉面贝汤有浓浓嘅贝类鲜甜味,而且仲有3大只贝系面。如果系钟意食贝类嘅,不防加10蚊转呢个汤。冷萃咖啡咖啡都好有惊喜,估唔到同拉面真系夹到,印象中系用咗3个地方嘅豆mix埋,饮落有啲花茶感觉,易入口,就算平时唔饮开咖啡嘅人都一定接受到。个人饮到中段开始偏酸,尾段有啲花生嘅味道,好正。昭和布甸比起出面嘅布甸较扎实,味道好浓,店员重点讲佢地呢款布甸改良过,加入咗cream cheese系个蛋浆到,所以个味会比出面浓郁

顶立白汤拉面

顶立贝汤拉面(追加豚肉、蛋)

顶立贝汤拉面

昭和布甸
比起出面嘅布甸较扎实,味道好浓,店员重点讲佢地呢款布甸改良过,加入咗cream cheese系个蛋浆到,所以个味会比出面浓郁同更rich。

Tiramisu
同出面一早砌定雪住果啲完全唔同,我钟意佢嘅手指饼唔系浸到透晒淋晒,即叫即砌,饼就轻轻浸咗落有rum同baileys嘅啡酒到,仲keep到个饼系小小脆,mascarpone cheese好滑,食落好balance,唔会太重酒味。

Overall我地追加咗咁多野其实都好贵,除开都200几一个人,但小店黎讲可以支持一下,同埋食物都系用心制作同高质,而且店员都好nice会讲解下啲煮法同食材,会主动同食客有交流。
2024-04-17
顶立白汤拉面
顶立贝汤拉面(追加豚肉、蛋)
  • 顶立贝汤拉面