2020-11-11
上次揸车经过井财街,就见到呢间系闹市中嘅点心茶居,由外面睇到佢嘅装修非常别字,就已经好想去试一试佢嘅点心我同家人去到就点左呢啲点心:1. 叉烧肠粉2. 香芋千丝酥3. 椰香红枣糕4. 小笼包5. 鲍鱼烧卖皇6. 丰料糯米鸡1. 叉烧肠粉叉烧肠粉米味香浓,而且粉皮打得非常幼滑,皮薄馅靓,里面仲有好多叉烧粒😻2. 香芋千丝酥香芋千丝酥系即叫即正嘅,上菜是非常热辣辣,吃上来十分脆口,里面嘅芋头粒非常香浓、而且芋头好粉,真系好好食3. 椰香红枣糕(我最爱😻)椰香红枣糕热辣辣,非常新鲜,所用嘅红枣非常足料,有好香浓嘅红枣味,而且口感烟烟银银,相比其他酒楼嘅红枣糕实在系好食太多啦!而且红枣补血十分适合女士食用4. 小笼包小笼包睇落普普通通,但系内有干坤,就系汤汁非常多,仲有小笼包粒肉非常大粒!大家睇吓~5. 鲍鱼烧卖皇鲍鱼烧卖皇系呢间餐厅必点嘅点心之一,鲍鱼味非常香浓,而且烧卖内有一粒非常大嘅虾,最值得一赞嘅系,烧卖嘅肉质不肥腻!爽口弹牙非常好食6. 丰料糯米鸡叫得丰料糯米鸡,入面嘅馅料当然非常丰富!我同家人食左一半已经好饱啦!因为里面不单有好多调味一流嘅肉碎,更有鸡肉块同肉丝!正!
我同家人去到就点左呢啲点心:
5. 鲍鱼烧卖皇
6. 丰料糯米鸡
1. 叉烧肠粉
2. 香芋千丝酥
3. 椰香红枣糕(我最爱😻)
4. 小笼包
5. 鲍鱼烧卖皇