2020-05-14 749 浏览
今日嚟到屯门置乐花园,次次经过都觉得呢间居酒屋好有特色,店舖散发出嘅唔止系日本风情,内里应该好特别,终于有机会食喇🥳打开趟门,餐厅内挂满唔同国家既国旗、日本既海报、厨师系日本参赛既照片、仲有好多支清酒,我想餐厅应该系一间以日本菜作为基础既多国fusion菜小店。老板兼大厨,毫无架子,、感觉随性,一有客人黎到就热情咁招呼,主动介绍有咩好食~ 原来佢仲曾经得奖呀,令我更加期待佢煮既食物🥳「芥末八爪鱼沙律 $52」作为前菜,八爪鱼刺系homemade的,用左wasabi作调味,配合每块新鲜嘅生菜,令我地胃口大开🤩招牌菜「留民串烧拼盘 $98」卖相好吸引呀,鸡软骨炸到脆脆卜,排骨好特别呀,唔系好多居酒屋会有🤣 即刻有返啲香港风味~牛肉串,咬落去牛味溢出。竟然有串鸭肾,切落去好软腍,食落一啲都唔腥。仲有烧茄子,火候烧得岩岩好,十分juicy。串烧食完唔会好口干,证明无加过量既调味粉,有尽量运用食材本身既味道😋「野菌黑松露烩饭 $105」用左不同既菇类,包括大啡菇、鸡髀菇,意大利黑松露酱同埋白松露烹调而成,难怪菇味如此浓郁,非常好食!😍😍我觉得呢间居酒屋好特别,菜式嘅构思同埋味道,都集中西日既美食

芥末八爪鱼沙律

黑松露野菌意大利饭

我觉得呢间居酒屋好特别,菜式嘅构思同埋味道,都集中西日既美食精粹于一身🏮🎏 好值得黎食🤣
芥末八爪鱼沙律
黑松露野菌意大利饭