2023-08-29
小店经常会带给你满满的惊喜😆早排去左间性价比极高的西餐厅,完全系高级餐厅的质素,但价钱相当亲民😍.时令生蚝 ($188/半打)当日系食澳洲Coffin Bay的生蚝,裙边爽口,肉身丰厚肥美及香软绵滑,海水味浓,回甘味比较长🤤蚝的酱汁系老板另外调制,酸辣平均而且食到有少少洋葱粒,食落更加清新又唔会抢左蚝本身的鲜味😆.香煎鹅肝伴龙珠果 ($138)龙珠果嘅甜再配合埋鹅肝嘅油脂,下面脆口的多士,整个口感&味道都十分享受🥰龙珠果酱嘅甜而不太腻反带清新感,鹅肝煎得恰到好处没有内脏嘅味道,下面自家制的多士,被鹅肝的油脂慢慢渗透入去,每啖食落都喺啖啖鹅肝香味🤤.黑松露黑菌意大利饭 ($168)意大利饭要煮到恰到好处真心难,因为普遍出面食太多过淋/过硬身嘅饭而依个饭刚好表面看似淋身,但每粒饭粒依然保持著自身的硬度口感👍🏻最重要系每粒饭粒充斥著黑松露的味道,再加上黑菌&芝士,令整个意大利饭的味道更上一层楼,而且唔会食完好腻🥰.西班牙炵烧乳猪配薯蓉及烩邹纹椰菜 ($218)乳猪烧得刚刚好,外皮香脆,肉质嫰滑不会嚡口,脂肪恰到好处,重点喺薯蓉&酸菜都喺自己整,唔喺开粉开罐D😆我超欣赏佢个酸菜,因为平时好少会
时令生蚝 ($188/半打)
香煎鹅肝伴龙珠果 ($138)
龙珠果酱嘅甜而不太腻反带清新感,
鹅肝煎得恰到好处没有内脏嘅味道,
黑松露黑菌意大利饭 ($168)
西班牙炵烧乳猪配薯蓉及烩邹纹椰菜 ($218)
我超欣赏佢个酸菜,因为平时好少会食,但我朋友话好好食叫我试,结果相当出乎意料😍
酸菜微酸带点甜味,有烟肉夹在中间,令口感更有层次🤤
焗脆皮合桃智利鲈鱼柳配芹菜头蓉及忌廉菠菜 ($238)
一大块煎得外皮香脆的鱼皮&肉质细致鲜嫩的鲈鱼柳🥰
法式烧羊架 ($268)
另外仲有厨师推荐的法式羊架,虽然话系法式羊架但同外面的普通羊架差好远,先不讲佢肉嫰多汁,外层薄薄的脆衣令口感更加丰富🤤
羊脂,嫰肉&香草脆皮交织的味道,加上绝不吝啬的肉量,令我味感&胃相当满足🥰
法式焦糖炖蛋 ($68)
炖蛋的焦糖表面烧得脆身而不苦,每啖都食到炖蛋入面的蛋香再配合埋云呢籽所散发出来的云呢嗱香🤤
巴伐洛娃蛋白饼 ($68)
一种香港餐厅少有的甜品,佢喺一个以蛋白酥作为基底的蛋糕,上面充满著不同新鲜的水果,用水果的酸甜再配合香脆的蛋白酥,作为甜品不会太腻可以消滞🥰
开心果梳乎厘 ($68)
店内的梳乎厘有三种随机的味道开心果,朱古力,香橙梳乎厘~我果日食嘅喺开心果😆
开心果味道香&出,再加上蛋香味,口感佢哋真心做到梳乎厘应有的质感,轻而蓬松🤤
P.S 我个人十分欣赏佢哋连面包都喺自己整,劲好食🥰
Taste: 9/10
星期一至四,2位book枱送焦糖炖蛋