2016-09-03 3694 浏览
多数人食海鲜都会去西贡,鲤鱼门,流浮山等地方。话说老豆呢排成日都去鸭脷洲返工,仲成日都yo 我地去鸭脷洲食海鲜。话好底食!今晚就衬肥姑丈生日,几家将军澳人,长途跋涉去鸭脷洲食个海鲜餐!我地先系楼下街市海鲜档买海鲜,然后拎上餐厅加工。除左海鲜,我地仲点左炸大肠同蚬芥鲮鱼球做前菜!炸得岩岩好,鲮鱼够弹牙外友够脆,炸大肠同样美味!陈皮蒸南非饱!钟意食南非鲍系因为佢够晒大只之余又唔会好似9孔鲍咁难咬!师傅蒸得刚刚好,鲍鱼好食唔再讲,啲精华落左落啲汁度,个豉汁都𩠌到几碗饭!幡龙鳝,卖相真系有点丑豉汁亦唔够味⋯,但好在我地简左条靓鳝!本来无谂住食鳝,但行过街市见到小有海鳝,仲要平过出面好多,唔洗讲,即买!果然,海鳝鳝晒肥美,更仲要系够爽口!可惜衰左系个无味汁度⋯豉椒炒圣子一定要加米粉底!咁样先至可以食埋啲汁!果师将米粉煎香放底先放炒好嘅圣子,果然最后食到汁都无得剩!美中不足系圣子炒得太熟,,难咬。

多数人食海鲜都会去西贡,鲤鱼门,流浮山等地方。
我地先系楼下街市海鲜档买海鲜,然后拎上餐厅加工。
除左海鲜,我地仲点左炸大肠同蚬芥鲮鱼球做前菜!
蚬芥鲮鱼球
炸大肠
炸得岩岩好,鲮鱼够弹牙外友够脆,炸大肠同样美味!
果皮蒸南非鲍
豉汁蟠龙鳝