2015-02-18
晏昼两三点先食 lunch,本想食好啲,但日本菜间间都落场、一系只有 cheap cheap 定食,揾左半粒钟无咩时间剩,见到山头火是鬼但啦。依个四眼肥妹 waitress 想点呀?人家都未 order 完,系咁赶住走咁!仲不停想抢走我份 menu 啰!沙律,等等!拉面,等等!我仲未 order 完呀!全场得我地一枱乍㖞,我仲未叫野饮呢,走左去!要我亲自去攞返个 menu 睇,服务劣!果然系山头火,未食先上火!原来约左条仔黎舖头一齐食拉面啰!海鲜沙律,三文鱼子?居然会系三文鱼子!当您遇上三文鱼子,您会想起谁呢?凯程的三文鱼子,我还是很想您。海鲜沙律,三文鱼子、三文鱼、带子、熟大虾、熟蟹肉、生菜、蕃茄、昆布,超级丰富,卖相好靓好吸引,抵食!配上自家沙律酸甜 dressing,味道清新又醒胃。菜蔬鲜爽多汁,加埋多种海鲜坚正!虽然只系晏昼 3 点,饮返杯 Asahi super dry 先,我鬼佬黎架麻,最后饮左两杯 high high 地,转头仲要落中环做野,哈哈。辣面豉汤猪颈肉拉面,𩠌同汤面分开上咁得意,令我想起合记既出前一丁,系咪怕浸腍啲猪颈肉呢?辣面豉汤猪颈肉拉面,猪颈肉 juicy
辣面豉汤猪颈肉拉面,猪颈肉 juicy 爽口,处理得非常好,笋丝鲜甜无渣,满意噃。
辣面豉汤叉烧拉面加大,热辣辣送到。哗!比想像中好食㖞,比预期中好好多,加底足足有两个面咁多,重量级加 HKD12 蚊都好合理。弯弯曲曲既拉面挂汤力强又咽咽靭靭,满意满意!口感似咽靭版辛辣面。朋友仔觉得味千拉面更好食,但我个人最讨厌味千拉面呢,好似食紧汤意粉咁啰,热熏一样麻麻地。
辣面豉汤叉烧拉面加大,冻半熟卤蛋非常美味啊!糖心完全流出,甘香甜美,好正!朋友仔食到劲开心。我今日第 3 只蛋喇,超标超标呢!叉烧超级肥美,软棉瘦肉搭上啫哩状脂肪,酱油浸得入味,跟炆五花腩肉一模一样,十分香口,但有点过肥喇。汤底深厚浓郁面豉味带少少辣,味道几好,但食完颈渴到夜晚呢!饮茶、饮可乐都救唔到,help!