2024-03-12 360 浏览
今日去咗依间喺大埔屹立多年嘅鸡煲火锅店食饭,喺门口已经闻到好浓烈嘅鸡煲香味,入到去,铺面虽然唔算好大,但系差唔多八成坐满,成个场都好热闹。我哋点香浓沙嗲鸡煲,鸡煲好快就到咗,炒得好香,香浓嘅沙嗲汁围住啲鸡件,佢一滚就可以食。当然其实佢嘅凉拌都做得好出色,鸡煲未到之前可以食住凉拌等待。鸡件每一旧都好大嚿多肉,咬落去全部都比沙嗲汁包围住,味道好丰富,又惹味。肉质方面,鸡肉都尚算嫩滑,唔会因为腌料腌过龙而嚡口。而且我最喜欢嘅系佢啲鸡唔会好肥,唔会话食落去啲鸡皮劲厚,每一啖都食到鸡肉嘅嫩滑口感。顺带一提,我十分之喜欢佢哋嘅洋葱,浸住鸡汁浸到腍晒,好入味,甜甜地,打边炉嘅时候仲可以再嗌洋葱肉encore!两个人有半只鸡,好快食完之后就可以叫佢嘅火锅配料,有肥牛、滑牛、猪腩片等,一般肉类都尚算齐。丸类都好丰富,最钟意食佢哋嘅花枝丸同埋蟹籽包心丸,加埋沙嗲鸡汁一齐食,不知不觉就会食咗好多粒,蔬菜方面,有成十几款,娃娃菜油麦菜同埋生菜呢啲一定有,仲有芋丝、乌冬、公仔面,连红薯粉都有,食鸡煲一定要落红薯粉先入味。佢个饮品柜都好齐,除咗一般嘅汽水之外,仲有好多茶可以选择,有糖同埋无糖嘅茶都好多有得你拣,有

今日去咗依间喺大埔屹立多年嘅鸡煲火锅店食饭,喺门口已经闻到好浓烈嘅鸡煲香味,入到去,铺面虽然唔算好大,但系差唔多八成坐满,成个场都好热闹。我哋点香浓沙嗲鸡煲鸡煲好快就到咗,炒得好香,香浓嘅沙嗲汁围住啲鸡件,佢一滚就可以食。当然其实佢嘅凉拌都做得好出色,鸡煲未到
之前可以食住凉拌等待。
顺带一提,我十分之喜欢佢哋嘅洋葱,浸住鸡汁浸到腍晒,好入味,甜甜地,打边炉嘅时候仲可以再嗌洋葱肉encore!两个人有半只鸡,好快食完之后就可以叫佢嘅火锅配料,有肥牛、滑牛、猪腩片等,一般肉类都尚算齐。丸类都好丰富,最钟意食佢哋嘅花枝丸同埋蟹籽包心丸,加埋沙嗲鸡汁一齐食,不知不觉就会食咗好多粒,蔬菜方面,有成十几款,娃娃菜油麦菜同埋生菜呢啲一定有,仲有芋丝、乌冬、公仔面,连红薯粉都有,食鸡煲一定要落红薯粉先入味。佢个饮品柜都好齐,除咗一般嘅汽水之外,仲有好多茶可以选择,有糖同埋无糖嘅茶都好多有得你拣,有啲枱亦都有饮酒。食完佢嘅鸡煲之后,明白点解佢可以喺大埔屹立多年,因为真系有水准,好多回头客同埋街坊过嚟食。