2021-07-17
2087 浏览
可能大胃之母系印尼华侨,大胃冇乜出去食过印尼餐厅但由于家母好耐冇煮印尼菜,所以陪吓胃民出去食啦峇里同一般印尼菜有咩分别呢?大胃都唔太清楚,不过印尼菜之中,咁大个鸡髀就唔常见喇,呢间唔似一般印尼菜咁,会煮到啲肉嚡熠熠,啖啖肉得嚟又滑,酱汁入晒味配埋金贝饭真系超惹味,冇得弹巴东牛肉系大胃必选印尼菜肴之一,酱汁香浓,牛肉又比正宗煮法煮得更腍,相信大胃之母食完都会赞印尼嘅咖喱会落重椰汁,所以大胃好钟意食,呢间相对感觉冇咁腻,牛筋腩都好嫩,薯仔先煎后熬,入味得嚟唔会散呢碟通菜系用印尼虾酱炒出嚟,以大胃所知,印尼啲虾酱系好辣,所以呢碟相当具挑战性,虽然胃民话唔系好辣双色咖央好IGable,里面夹咗薄切牛油,同咖央融为一体,咬落烘得脆卜卜,佢为前菜甜品都唔错印尼咖啡都系世界名物嚟㗎,呢杯咖啡比较重烘焙香,唔知系咪印尼咖啡都系咁嘅呢?夏日炎炎,梳打最解渴食完真系好想叫大胃之母煮返印尼菜
但由于家母好耐冇煮印尼菜,所以陪吓胃民出去食啦
配埋金贝饭真系超惹味,冇得弹
夏日炎炎,梳打最解渴
食完真系好想叫大胃之母煮返印尼菜