2024-07-26
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯我自己就未去过峇里,不过听讲当地盛产美食。最近朋友就带咗我去铜锣湾体验峇里私房菜,到达嘅时候每人获得一张印有名字嘅机票(装饰)和花圈,真系好似去咗旅行咁。开胃前菜小吃巴东牛肉薯仔梳乎厘虽然叫疏乎厘,其实系好松脆嘅泡芙状脆饼。面头放咗煮到软腍嘅巴东牛肉,带少少甜又劲多肉质。汤带子法式海鲜清汤店员介绍佢哋用咗红鲷鱼熬制而成嘅清汤,面头系半生熟嘅带子。虽然系清汤,但系估唔到味道系好浓郁又清甜。海鲜开胃菜峇里鱼串烧配番茄莎莎酱红鲷和三文鱼肉制成嘅鱼肉串烧,配搭微酸蕃茄酱同埋咸味嘅日本海草,将鱼肉嘅鲜味带到去另一个层次。肉类开胃菜峇里脆皮烤乳猪配青大树菠萝、拇指薯、三种(泰、越、印尼式)酱汁厨师会即场表演切乳猪,乳猪皮呈深棕色,薄薄一片劲香脆。底层嘅猪肉油瘦刚好,充满咸香味。主菜椰壳烟熏阿根廷黑安格斯牛里脊配泰式罗望子酱平时牛扒都系香煎,今次用椰壳烟熏好有惊喜,唔会有平时烟熏嘅呛鼻感。另外阿根廷牛扒本身肉味就比较浓,粉嫩又多汁。蕉叶香煎三文鱼用蕉叶包里再香煎,所以三文鱼肉唔会干身,内层肉质仲系嫩滑。东南亚甜点香蕉飞饼、泰式奶茶雪糕甜点嘅飞饼都系即
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
肉类开胃菜
主菜
椰壳烟熏阿根廷黑安格斯牛里脊配泰式罗望子酱
蕉叶香煎三文鱼
用蕉叶包里再香煎,所以三文鱼肉唔会干身,内层肉质仲系嫩滑。
东南亚甜点
香蕉飞饼、泰式奶茶雪糕
甜点嘅飞饼都系即时制作,可以见到厨师杂枝般
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!
你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️