2014-08-11
一段日子无嚟寿司店食寿司,为老友移民而搞嘅饯行饭,有建议话食「峰寿司」,我当然无异议。由于位处新港中心地库嘅峰寿司无得订位,早啲去攞位嘅任务,就交由较清闲嘅小弟去做,不过,闲日7:15pm到达餐厅,人客话多唔多,话少唔少,总之,唔使点等位。入内,近回转吧位有较多客人坐,不过,我哋3个人当然坐其他4人座散位好啲啦,方便倾偈嘛。啱啱做紧一个期间限定「春之彩」系列,啲款式都几特别,试咗其中两款:樱花立鱼及吉备奈子,又有另一张「本店诚意推介」之选,当然兴致勃勃又点选咗两款:火炙芝士玉子及火炙北海卷。此外,再加埋大家嘅心水选择,食住先,唔够再嗌。反正打开本餐牌,里面嘅选择多的是,寿司、军舰、手卷、刺身、料理、汁物、乌冬、沙律……一应俱全。虽然有话食寿司有个次序,先由白身鱼开始食,跟住赤身鱼、多油份嘅鱼、贝类、军舰、卷物,不过,又唔喺咩顶级食寿司达人,轻轻松松随意可以啦。油甘鱼($26 / 两件)、樱花立鱼($24 / 两件)、挪威三文鱼($14 / 两件)油甘鱼,淡红嘅油甘鱼,油花唔算好重,但甘香独特,鲜甜味美;樱花立鱼,鱼身雪白,入口肉质弹牙;挪威三文鱼,三文鱼油脂唔错,厚薄均一,$14已有两
油甘鱼,淡红嘅油甘鱼,油花唔算好重,但甘香独特,鲜甜味美;
樱花立鱼,鱼身雪白,入口肉质弹牙;
挪威三文鱼,三文鱼油脂唔错,厚薄均一,$14已有两件,实在非常抵食,顺带讲埋饭粒,饭粒带微暖,夹起唔易松散,大细恰如其分,一口一件啱啱好。 人气三点盛($32份)、池鱼($18 / 两件)、带子($32 / 两件)、吉备奈子($16 / 两件)
人气三点盛,有三文鱼、千寻海老及带子,前者三文鱼上文已讲,带子下面会详细讲,而中间嘅千寻海老只不过喺甜虾加上蟹籽,鲜甜度十足;
池鱼,让咗俾两位朋友食,所以,无评语,亦无补充;
带子,因为大家都钟意食,所以点够两客,带子起咗双飞,都依然大粒厚肉,爽口鲜甜,超正;
吉备奈子,依个名都喺第一次听,外观好靓,有条银带围住,不过味道真喺唔得,有啲腥。 三点盛喺以3款唔同嘅 寿司作「捆绑式」销售,人少或一个人嚟就最啱,可以唔使点咁多碟,但又试得款式多。依个系列有好多选择,每份定价都喺$18-$45,上面介绍过其中一款「人气三点盛」,跟住再分享另外两款:三文鱼三点盛及火炙三点盛。
三文鱼三点盛 $32
一客有三文鱼他他、三文鱼及三文鱼腩寿司,由于唔喺一个人食晒3款,所以难以作一次性比较,只可以讲小弟所试嘅三文鱼他他寿司质素唔错,味道新鲜。 火炙三点盛 $32
包括有鳗鱼、带子及三文鱼,因为火炙外,亦加咗酱油,味道偏浓,所以,较为惹味,而所试嘅鳗鱼油香嫩滑,食味不俗。 火炙芝士玉子($14 / 两件)
不愧为「本店诚意推介」之一,玉子寿司一向俾人感觉都喺普通啲,不过,加上芝士,再利用火炙,有种相得益彰嘅感觉。厚厚玉子嘅蛋香,半溶芝士嘅浓香,火炙轻烤嘅焦香,入口有份浓郁香味化不开嘅感觉,正。 火炙北海卷($22 / 两件)
另一「本店诚意推介」,睇名睇相都唔会知佢喺乜,其实喺三文鱼卷住饭团、放入薄片带子、芝士,火灸后加葱粒做装饰,又真喺几值得推介。味道、口感层次俱佳,有三文鱼及带子带嚟嘅鲜味,亦有芝士及葱粒带嚟嘅浓香及清新味,又点可以唔讲个「正」字结尾! 葱粒吞拿鱼腩手卷($22 / 件)、海胆军舰($36 / 两件)
临尾再食个饱肚少少嘅葱粒吞拿鱼腩手卷,紫菜脆卜卜,最怕啲紫菜摆耐咗腍晒咬唔开;晌葱粒嘅清新衬托下,刴到细蓉嘅吞拿鱼腩唔单止好软绵绵,鱼味鲜明啲;而海胆军舰刻意加咗两小片青瓜,海胆绵香得嚟,感觉轻盈得多。 忌廉芝士薯饼 $32
最后追加一客芝士薯饼,忌廉芝士虽唔似巴马臣咁有一丝丝嘅过瘾,但溶透软绵,芝士味浓,同样好味;而外层嘅薯饼,外壳香脆十足,内里仍带点粉软,跟忌廉芝士确然喺对好拍档。 食 寿司饮绿茶好紧要,一件寿司一啖茶,可以清清味蕾试真每件寿司味道。峰寿司提供玄米茶茶包及一大个热水壶「自斟自饮」,初段都OK,不过,多饮几杯个茶包会无晒味。 补充一句,依家已经喺盛夏,相信「春之彩」系列应该一早完结,翻查官网资料,现在嘅期间限定喺「活力祭」系列,不过都喺做到8月尾。即使错过都唔紧要,相信跟住入秋又有其乜祭物祭嘅期间限定! 最后,藉此文祝愿老友在彼邦生活安好,揾到份好工,丰衣足食,唔忧柴唔忧米啦!