2019-06-06 93 浏览
台湾牛肉面系去台湾一定要食嘅野,因为汤底浓,而且牛肉炆得好淋,入晒味,所以每次去台湾我都钟意叫牛肉面食💕朋友话尖沙咀有间牛肉面,都做到好似台湾嘅风味,于是带我去试吓👯‍♀️🐂川味红烧半筋半肉面($85)川味?系咪好辣㗎!? 原来叫川味系有段故嘅,相传战后有一个四川嘅空军,搬咗去高雄嘅江山,喺𠮶度佢用家传秘方煮豆瓣酱,再熬成「小碗红汤牛肉」,慢慢就演变成台北一种流行嘅味道🤓我系咪好叻呢😂其实系Menu讲嘅😂其实佢嘅汤底冇咩辣味,反而牛肉味好浓,牛筋炆得好淋,但系仍然保持到弹牙嘅口感,牛肉淋得来又唔会冇咗肉嘅质感🐂川味红烧牛腱牛肋条面($85)我朋友几钟意个牛肋粒,啖啖肉,而且炆得好入味,至于个牛腱...我一路都怀疑紧佢系咪牛腱🧐佢嘅质感同埋牛肉好似冇乜大分别,所以我就唔多讲啦🙈皮蛋豆腐($38)冻冻嘅豆腐加埋特制酱汁,夏天食就透心凉啦💕最令我Surprise嘅系,每张枱面都有一叠橡筋🤣放心,唔系攞嚟食嘅,系for长头发嘅女士,食面嘅时候可以扎起头发,咁就唔会食得咁狼狈啦!🤩好细心!💕

川味红烧半牛半筋面
🐂川味红烧半筋半肉面($85)
我系咪好叻呢😂其实系Menu讲嘅😂

川味红烧牛腱牛肋条面
🐂川味红烧牛腱牛肋条面($85)

皮蛋豆腐
皮蛋豆腐($38)
冻冻嘅豆腐加埋特制酱汁,夏天食就透心凉啦💕

川味红烧半牛半筋面
川味红烧牛腱牛肋条面