2019-01-16 866 浏览
我食私房菜嘅次数少之又少,通常食川菜都系鸡煲或者直接嗌小菜咁,不过近排就系观塘发现一间好有心嘅私房菜!系难得同朋友庆生先专登揾上去,估唔到又几有惊喜~水晶肴肉冷盘小菜,成块整到好似猪肉咁,里面系猪肉同猪骨汤雪冻咗整出黎嘅~似食紧啫哩又似食紧骨胶原,成个分子料理咁,味道同卖相都劲新奇!巴蜀羊腩打边炉个阵我都麻麻地食羊,但羊腩煲我又唔抗拒。呢度嘅羊腩煲可以话系水准之作!首先个汤好香纯,虽然见到咁多辣椒,但其实啖汤系辣面不呛,隔开啲油就饮得个种。主角羊腩本身就已经炆煮到非常软腍,等句汤再滚起就食得,啲香料仲好入味,都盖过羊本身的膻味,连我唔好羊都食咗好多~仲有啲配菜我都好钟意食,荀同腐竹都吸晒啲精华,不过腐竹中间有时夹住啲花椒,咬爆咗个个口感好差,所以我要挑开晒check过先食😂黑松露鱼子煎蛋角一上枱我就心谂:使唔使咁大份?切开再惊讶都未迟,未免太多料了吧!入面包住全部都系鱼春,应该食咗一个月的份量。仲有好多秋葵。。。煎得好实净,都唔会散开晒,如果嗌埋饭就正🤩饮品柜,有啤酒!上去之前记得记得要book位,始终私房菜就系中式「厨师发办」咁,注重食之余都好注重同食客嘅交流。咁我地预先订咗两位,厨

水晶肴肉

巴蜀羊腩

黑松露鱼子煎蛋角

饮品柜,有啤酒!

咁我地预先订咗两位,厨师就send咗啲茶式畀我地拣,埋单总共就5xx左右,仲食到羊我觉得都ok抵!而且厨师人很好,手势又掂,食完系会推介朋友去个种~

另外都有做午市,平日lunch time都可以过黎食下👍🏻
2019-01-03
庆祝纪念