2023-05-24
今次黎到一座位于西营盘的住宅大厦,冇谂过原来一楼系别有洞天,一上到去转左就见到一个中国风十足既摆饰,上面放左一桶桶不同既辣椒同辣油,将餐应既风格完美展现 ,细说紧川之源就意味香辣之乡可能由于系住宅大厦入面,一入到餐厅感觉十分阔落同舒适,除左有一个摆住中国酒既特式酒吧之外,佢仲有私人房间可以比想有私隐既客人用餐或者同朋友同聚开PARTY,而其他既座位都好阔落,完全唔驶同人逼,坐得好舒服,加上张枱够大,真系可以放到好多野食,呢间餐厅主要系食川菜,当然有辣有唔辣,任君选择!未上菜之前, 餐厅就送上一壶有香料嘅绿茶上枱,既有淡淡嘅香气,又清新化腻!👉🏻凉拌鲜鱼皮(红油味) $98 坊间比较少见嘅前菜,新鲜既鱼皮要上到枱面,需要做很多事前既功夫,呢度既鱼皮做到爽口得黎又完全无腥味,而且每片都切到一口既SIZE,方便入口,厨师调较既红油味又洽到好处,香味十足又辣得过瘾,令人愈食愈想食!👉🏻四川凉面 $68 呢度既凉面好特别,面条好幼细,口感非常好,幼滑得黎不易夹断,而且有弹性,超惊喜! 加上捞面个汁好好食,微酸得黎,香辣十足,酸味又中和到个辣度,辣中带酸,好好食,一人食一碟都不足为过👉🏻酸菜桂花鱼
👉🏻凉拌鲜鱼皮(红油味) $98
👉🏻四川凉面 $68
👉🏻酸菜桂花鱼转宽粉 $328
一拎上枱,非常震憾,劲大盆! 汤同料都超满同超多! 入面有成条桂花鱼、酸菜、大头菜、莴苣同唔同种类既辣椒! 酸菜份量十足,啖啖汤都会食到,桂花鱼片好滑,鱼味好鲜呢! 连埋头头尾尾都好食呢! 由于我地好钟意食宽粉,所以专登转左,D宽粉好黏滑,连汤食好好味呢,真心要比钱专! 整盆酸菜鱼黎讲,真系出色,酸味够劲,唔同种类既辣椒除左增添风味之外,其实仲会添加唔同既口感! 呢盆酸菜鱼食完真系好饱肚!
👉🏻清炒莴苣丝 $98
每条莴苣丝都炒到表面沾到汁,而且食落唔会鞋口或者有过粗既纤维,每一条都好滑嫩!清得嚟又调味得岩岩好,令人我嘅菜怪友人虽然好饱都食到停唔口!虽然望落去见到有D辣椒,但实际上呢D辣椒只系有提香作用,冇乜辣味,唔好辣既人都岩食!