2020-12-18
好耐之前已经听过川流有得打边炉,可惜就系未试过,近日够冻,食呢度嘅新火锅Menu是常识吧。 知道呢度嘅新Menu,全因C小姐极力推介,呢度新推出嘅贡布胡椒牛腩锅。 如果你有睇过我去川流嘅食评就知,对于佢嘅贡布胡辣羹,我系爱不惜手,于是知道用呢一个主题去做火锅嘅时候,非吃不可。 喺而家嘅情况底下,当然最好两个人吃火锅,唔好嘅当然系冇得食咁多嘢。 原来呢度嘅四川火锅,除咗牛腩之外,仲有好几个选择,例如酸菜桂鱼锅、山城毛血旺、沙姜鸡锅、红烧鱼头锅、三十三香辣鸡锅 ,选择之多实在令人头痕,只只都好似好好食,不过最后我都系选择牛腩,无办法,贡布胡椒太吸引。 前菜还是那样咁抢镜。 反而配料嘅选择就唔算太多,开头我觉得系缺点,但系当个火锅,嚟咗之后我就知道完全唔系一个问题。 你见到呢个锅底之后,佢再送上一大碟牛腩,牛腩系好似平时你出去食牛杂粉面店你叫剩牛腩嘅三碗份量 ,我同老婆见到个份量都真系吓亲,本身仲想叫一碟本地牛颈脊,即刻收返。 先试汤底,贡布胡椒香气好重,当然冇平时饮开嘅贡布胡辣羹咁辣,饮一口汤,加上甜美嘅大葱同冬菇,好正,净系饮呢个汤都饮咗三碗。 将煮熟咗个
前菜还是那样咁抢镜。
将煮熟咗个牛腩放入去个汤度,吸进了个汤嘅甜味,好正,呢度嘅牛,不用多说,骟牯牛又点会唔好食,只不过份量真系太多,两个人真系好难食得晒。
最正系呢度嘅混酱,唔同嘅辣椒油,再加上仲有得加贡布胡椒,好似我咁每一碗汤都加多少少,特别爽,驱寒一流。
当然要叫啲菜,川流食花生芽系不二之选。
老婆钟意食鱼,叫咗一碟桂鱼片,又系份量够,新鲜又厚身,超好食,加上胡椒汤又系另一番滋味。
最后点可以不加一个宽粉做尾,食完呢个真系饱到上心口。
差点唔记得,呢度一定要叫最正嘅甜品。
藤椒兰香子意式雪糕,怪味大粬朱古力意式雪糕,同样咁正,两个都好难分高下,随自己口味吧。
最可惜系人手唔够,我意思系食嘢嘅人手,无论锅底同配料都比想像中出色,下次如果够多人食就可以试到唔同锅底同配料,不过都唔知几时先至有咁嘅机会。
当然如果你睇到呢度都好想试吓, 二人锅加上少少配料都可以系一餐唔错嘅选择。
川流
湾仔太和街28号湾仔荟贤居地舖