2022-05-16
来过川流不知多少次了,在这𥚃搞个Sake局,同不同嘅朋友食过火锅,德哥的川菜局,任食点心,回忆多的是。好多回忆却上心头,特别系苦无晚餐嘅两个几月,再同几个朋友黎晚餐的呢个晚上,除左解火锅隐同辣隐,的确令我回想到呢几年嘅变化。原来个人变左,餐厅同样都变左,食完过后,我相信都系变得更好。因为人多势众,今晚试左几个唔同嘅火锅底,满足呢几个月冇得出去打边炉嘅欲望。先饮welcome Drink,麻辣荔枝乌龙同茉莉花香橙蜜桃,一杯辣一杯唔辣,唔需要讲,我一定系会钟意辣𠮶杯,尤其是前排咁湿嘅天气,个人饮完即刻醒神晒。呢度嘅混酱非常之有诚意,不能错过的当然还有只此一家的贡布胡椒。咁耐冇来依然保持前菜嘅水准,每一次我都食晒嘅泡菜同麻辣爆谷。先讲朋友嘅汤底,佢哋叫咗传统嘅川味麻辣汤锅同贡布胡椒猪骨汤锅,传统嘅川辣味道当然系正,即刻谂起德哥。另外最IG嘅仲有呢个三十三香辣火焰醉鸡锅,倒入玫瑰露酒再点火,咁样打边炉嘅食法你又有冇试过?鸡肉沾上了强劲嘅酒香,最好食嘅系锅底里面嘅蒟蒻,如果你够胆食一嚿辣椒,爽翻天。我哋点嘅系酸菜鱼汤锅,感觉非常特别,味道同一般平时嘅酸菜鱼唔同,酸度同辣度更加平衡,酸菜鱼嘅鱼块另
我哋点嘅系酸菜鱼汤锅,感觉非常特别,味道同一般平时嘅酸菜鱼唔同,酸度同辣度更加平衡,酸菜鱼嘅鱼块另上,随你自己钟意煮得几熟。
除咗汤底系重点之外,当然唔可以错过呢度嘅点心,但系由于叫得太多野,我哋只系试咗旧日我哋成大班人都最钟意嘅胡椒饼。
另外我特别推介佢嘅酒香丸系列,创意得来又好食,自家制就特别有诚意。
由于个人太懒基本上全部都系有人发办,好似牛拼盘乜都有最好,又有颈脊又有牛粒。
最推荐当然还有松茸野菌福袋,呢个十分好食,咬落去全部都系香气满载嘅菌香。
加上墨鱼滑,珊瑚蚌仲有海鲜如台山蚝,蛏子王,仲有好多好适合打边炉嘅响铃莴笋干张等等,你见平时我都会讲下打边炉嘅材料,但系呢度嘅汤底写嘅篇幅咁多就知道汤底好值得推介。
好开心咁多人再聚,系人来人往嘅今日,呢啲情况好唔容易,或者应该更