2022-01-09 218 浏览
踏入咗2022年有一段时间,已经有啲耐无更新,而今年第一篇食评就由我最钟意嘅嘢食开始写起啦🥳 本人系超级梳乎厘班戟迷,十分钟情于呢个甜品!而今次就拜访咗喺观塘好出名嘅Cobber Coffee,足足排队都等咗成个钟😳 不过对于第一次食嘅我嚟讲真系好满足😋小食我哋嗌咗两款,第一款系最common嘅蜜糖芥末鸡翼。鸡翼正常价钱,但估唔到有成6只咁多,而且每只都大大只,内里肉质好嫩滑下🤤 而外面酱汁蜜糖味较重,如果多啲芥末味就仲正啦🤪第二款系大啡菇,但系上到嚟只系小啡菇嘅size🤣 可能因为系size细咗,所以由原本2只变咗3只😆 但都无减佢嘅好味程度,芝士超多,加上一切完啲菇汁流晒出嚟,好juicy呀🤩 加上芝士同青酱好夹,好好味,推介👍🏻身为明太子控嘅我,过到嚟见到有明太子嘅嘢当然要嗌埋一份!呢个炖饭好满好大份,食落都偏辣,证明明太子都落得好足🤣 但我自己比较奇特,钟意忌廉味重啲嘅😆 入面嘅虾唔算好大只,但胜在够晒爽口冇雪味,而个饭多啲啲汁再creamy啲就更好!终于到咗主角登场😋 佢呢到嘅班戟种类都算有好多款,心大心细嘅我最后拣咗原味Lava pancake☺️ 佢嘅面头淋上一层厚厚嘅芝士

蜜糖芥末鸡翼

芝士青酱大啡菇

明太子忌廉大虾炖饭

原味熔岩梳乎厘班戟
终于到咗主角登场😋 佢呢到嘅班戟种类都算有好多款,心大心细嘅我最后拣咗原味Lava pancake☺️ 佢嘅面头淋上一层厚厚嘅芝士奶盖,拉起胶片望住佢流落嚟真系好治愈🤤 班戟果然名不虚传,超级松软之余,仲食到好重蛋香味,配埋个奶盖真系超夹,可能系我喺香港食过最好味嘅梳乎厘班戟😍

椰子咖啡
除咗嘢食之外,估唔到佢嘅嘢饮都好有惊喜😳 椰子咖啡出面好少有得饮,见佢呢到有,都嗌咗杯。椰子沙冰再倒入一shot espresso,形成渐变嘅effect,打卡超靓,饮落香浓嘅咖啡配上甜甜嘅椰子沙冰,好唔错😋

有气西柚咖啡
西柚沟咖啡实在太特别,抱住做「试伏器」嘅心态嗌咗杯试吓🤭 佢系西柚梳打加espresso,点知竟然有惊喜,唔难饮之余,仲觉得杯咖啡几fresh添,酸酸涩涩咁,几开胃🤣

总括而言,呢间位于观塘工厦嘅cafe真系相当唔错,佢嘅主角梳乎厘班戟真系好出色,直入心中Top 3😝 而其他主食都稳稳阵阵,特别推介大啡菇🤤 嘢饮新奇得嚟又几唔错!不过最麻烦系要排好耐队,冇得预先book位🥺 建议平日嚟食会较好。

蜜糖芥末鸡翼
芝士青酱大啡菇