2023-04-10
📌 日月堂 - 观塘兴业街14号永兴工业大厦4楼C2室🗓(10/4) 星期一 ⏰ 下午2点左右💈特式:今日系长假期最后一日,就同大家揾食到嚟出名多隐世美食嘅观塘,有朋友介绍左呢间台湾菜,隐居于工业大厦内,既然咁隐蔽,今日就同大家去探索下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢间台湾餐厅菜式种类唔算多,但耳熟能详嘅典型台湾食品佢都有齐,而家等我同大家讲下🇹🇼味道先。牛三宝面 - 呢个一上枱已经闻到好香牛汤底味,份量亦好多,饮完一啖个汤底真系几欣赏,个汤好香好浓牛味,但饮入口又唔会觉得咸,应该系熬左好耐,跟汤嘅红/白萝卜都已经淋晒好入味;𩠌就有牛筋/卤牛展/牛筋,肉重牛味同炆得好淋,完全唔韧唔痴牙,牛筋好粗又有咬口;面质就偏软身,如果下次再拣我就会选择加钱转其他面底。红烧猪脚拌面 - 呢个拌面嘅葱油好香,又唔油腻,猪脚够入味同炆我够淋,同埋脚毛都清得好干净。炸盐酥鸡 - 满满一大碟都得抵食,炸得唔算好脆,本身都好够盐酥香味,如果想食再重味d,佢枱面仲有盐酥粉可以自行再加。酥炸鱿鱼 - 呢个鱿鱼炸得几好,炸浆唔厚,上枱亦唔油腻,食完之后个碟都唔见到有油,呢点好欣赏。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛饮品
🗓(10/4) 星期一 ⏰ 下午2点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品种类都有唔少选择,大部分台式餐厅有嘅特饮佢地都有,仲可以加钱加唔同配料,例如珍珠/椰果/仙草/芦荟/苤芽等等,最值得一赞系佢地好贴心咁用外卖杯,如果打工仔食完个快饭就可以攞埋杯饮品返公司慢慢饮,仲要好大杯。
我地今日就叫左一杯黑糖珍珠鲜奶同一杯仙草奶茶,味道同出面街门市珍珠奶茶店味道差唔多,不过我觉得杯黑糖珍珠鲜奶如果多d珍珠就更好了。
🍽环境:可能因为位于工业大厦,餐厅占地都几大,环境系主打工业风,配以不少独特嘅摆设同挂饰,墙上有挂上木板餐牌亦相当有特色,枱凳摆位方面都算宽敞阔落,坐得几舒适。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务态度好好,可以由职员落单/剔纸仔落单/QR Code落单都得,可能餐厅真系主力做平日打工仔生意,所以上菜好爽手,好快就有野食。
💰💸价钱:叫左两个主食,两个小食再加两杯特饮,埋单$300蚊都唔洗,虽然佢位处工业大厦,租金应该系比较便宜,但食物份量比一般嘅多,质素亦有不俗表现,所以呢个价钱都算合理。
🐲💬总结:呢间台湾餐厅嘅食品种类虽然唔多,但佢就系偏向做好质素,而唔系做多元化,我觉得咁样都几好,我估平日佢地应该几好生意,同埋真香港人应该要支持一下。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️