2017-07-04 221 浏览
如果唔系朋友介绍, 我都唔会知道原来观塘工厦有呢间隐世私房菜。今晚收工, 我地约齐脚去呢间工厦入面初尝私房菜。虽然工厦大堂比人有种唔太卫生既感觉, 但上到去, 门面同埋食店内都非常整洁。我地刚好四人, 所以拣左个四人餐试试....呢度唔收茶芥、前菜同埋加一等杂费, 感觉上抵好多。【四人餐】HK$1,800金汤海皇翅 - 呢个海皇翅系每客咁送上, 汤底比较杰身, 味道清甜, 唔洗加任何调味都已经好正!拼盘 - 包括有牛肚、鸡丝青瓜、猪肠, 每款都炆得很林、很入味。牛肚同埋猪肠带少少辣, 鸡丝配上青瓜增加口感度, 整体黎讲系一碟既开胃, 又惹味既前菜。蛏子 - 份量绝对唔少, 每人都有一只蛏子, 蛏子肉很肥美爽口, 大量既蒜头带出了更重既鲜甜味, 而且冇沙, 唔错!!大肉蟹 - 套餐既肉蟹有多款既煮法, 分别系四川香辣炒、花雕鸡油蛋白蒸、避风塘炒、胡椒炒同埋姜䓤炒。 其中我拣左自己最中意既避风塘炒蟹。送上台时, 令我地眼前一亮, 色泽卖相都令我地垂涎三尺, 啖啖蟹肉, 肉质比较实, 而且超级鲜味。很有获气, 火喉拍得上大排档, 配合脆口既香辣蒜一齐食, 辣辣地, 超级惹味!!肉蟹只钳仲要好

【四人餐】HK$1,800

金汤海皇翅

拼盘

蛏子

大肉蟹

肉蟹只钳仲要好大只tim~~~

最后我地几个连所有香辣蒜都食埋, 捞饭一齐食, 更加一流!!

生煎东星班12两
清蒸东星班食得多, 煎既都系第一次食。卖相虽然唔太吸引, 但"鱼不可以貌相"。外皮煎得好香, 带点微脆, 东星班肉质嫩滑, 食过之后先知原来东星班都可以咁煮!!别有一番风味!

士多啤梨骨
出面较为少见既菜式, 味道酸酸甜甜, 士多啤梨酱平均包住每件肉, 肉质又带些咬口, 加上有士多啤梨果肉衬托, 士多啤梨必定喜欢!

蒜蓉炒时菜
小白菜炒得很有获气, keep到爽脆口感

蟹油炒面
蟹味唔太突出, 但带点湿润, 唔会好干, 味道似老店既传统炒面质素
蟹油炒面

甜品
最后既甜品卖相亦带给我地惊喜, 看得出厨师既用心制作, 平平无期既椰汁红豆糕, 都可以并得如此吸引。
椰汁糕香滑, 椰汁味很出, 配上少少甜既红豆, 整体味道唔太甜。
甜品

今晚呢餐既私房菜, 就连同行朋友都赞口不绝, 味道更超出预期的好吃, 绝对系值得ENCORN!!!
金汤海皇翅
拼盘