2016-02-27
其实友人一早已经介绍我黎呢个以「慢煮」为主打既意大利餐厅,只不过唔知点解一见到佢「工厦」呢个地址我既「自我保护机制」就立即启动,谂都冇谂就立刻打退堂鼓。幸好呢个礼拜刚好要黎观塘呢边工作,心谂反正一试无妨,所以决定喺weekdays既夜晚黎夜探一下呢个神秘既「工厦食堂」!餐厅位于工厦既二楼,由观塘港铁站沿著观塘道往牛头角方向行过去都只系需要十分钟左右。一入门口既时候,店员Tommy已经非常热情咁为我地安排座位,之后又非常好详细同我地解释餐厅既经营理念同埋为我地介绍唔同既食物。原来呢间以「慢煮」为主打既意大利餐应老板曾于香港多间星级酒店及医管局负责病人膳食,所以深知慢煮对健康既好处,希望可以借呢度令更多人品尝到慢煮带黎既健康及美味!餐厅主打$328既三道菜同埋$398既五道菜set dinner,性价比黎讲紧系食五个course抵好多啦!开始食appetizer之前Tommy专登俾我地试下D新产品。呢道份子料理其实系将果酸同提子汁摆入鱼胶粉裹面制成既,配埋青瓜丝同埋车厘茄上面既和牛芝士一齐食落口既感觉真系非常之正!香煎鸭肝配慢煮菠萝:要注意呢道菜既主角系「慢煮」既菠萝唔系鸭肝!因为慢煮既关
餐厅位于工厦既二楼,由观塘港铁站沿著观塘道往牛头角方向行过去都只系需要十分钟左右。一入门口既时候,店员Tommy已经非常热情咁为我地安排座位,之后又非常好详细同我地解释餐厅既经营理念同埋为我地介绍唔同既食物。原来呢间以「慢煮」为主打既意大利餐应老板曾于香港多间星级酒店及医管局负责病人膳食,所以深知慢煮对健康既好处,希望可以借呢度令更多人品尝到慢煮带黎既健康及美味! 餐厅主打$328既三道菜同埋$398既五道菜set dinner,性价比黎讲紧系食五个course抵好多啦! 开始食appetizer之前Tommy专登俾我地试下D新产品。呢道份子料理其实系将果酸同提子汁摆入鱼胶粉裹面制成既,配埋青瓜丝同埋车厘茄上面既和牛芝士一齐食落口既感觉真系非常之正! 香煎鸭肝配慢煮菠萝:要注意呢道菜既主角系「慢煮」既菠萝唔系鸭肝!因为慢煮既关系,菠萝入口时唔会有「渣」,同埋记住食既时候要一啖菠萝、一啖鸭肝咁一齐食先至系绝配呀!
由于系慢煮既关系,用左黑醋汁炮制既黑豚猪架感觉有D似猪颈肉,但相对较为juicy。非常细心既Tommy建议我地由猪架既底至面食起,最尾先食靠近骨既部份,因为如果调返转的话有机会喺食到尾声既时候口感会变得干身,记得留意呀!
题外话:本来当晚我地系想食「慢煮极佳级牛柳配牛肝菌汁」既,但因为厨师同我地讲要等成两个半钟去解冻唯有就此作罢!所以,如果一心想黎试呢道菜既朋友记住预订左先呀!