2023-11-24 25 浏览
荔枝角工厦有好多hidden gem同好野食,今次拣咗呢间系亿利工厦嘅西餐食,原本谂住工厦餐厅未必太大,餐厅装修以蓝白色做主调,设计简约舒适,而且环境比我想像中宽躺Set dinner 都算抵食($688/2person),已经有齐晒面包、沙律、汤、前菜、main、甜品同饮品,值得一题佢系free corkage架,啱晒想慢慢叹饮吓靓酒嘅人法国珍珠蚝周打鱼汤几creamy,本身汤嘅味道偏淡,不过连埋蚝一齐饮就岩岩好,同只蚝都几大只鲜芒大虾沙律食落酸酸甜甜,配埋两只爽弹嘅大虾、沙律菜同芒果茸,清爽开胃Parma Ham 有四片,正常发挥,几聪明加埋无花果同车厘茄做配料,quite balancing带子鲜虾tartare外层系用海鲜汁造成嘅jelly,里面包着带子同虾刺身,食落好鲜甜,层次感亦丰富,呢个系我全晚最钟意嘅菜式香煎银鳕鱼个酱汁用咗清酒造成,都几特别,食落sake味都算重,但出奇地夹,鱼肉嫩滑,重铺咗啲三文鱼籽系煎鱼上面,增加口感同鲜味,旁边仲有啲薯仔,整得几淋红酒炖纽西兰草饲封门牛柳,封门牛柳煮得淋身入味,而且个汁带点红酒味,味道唔错,侧边仲有好多配菜同瓜粒中和牛肉嘅油腻感蛋

蛋糕我哋拣咗绿茶红豆同岩盐朱古力味,绿茶红豆味比较甜,而岩盐朱古力味就啱啱好

总括而然食物质素、环境、服务都算唔错,而且性价比算高,加上free corkage好吸引,会再encore