2020-05-25
菊月町午餐同老婆食过好几次,每次食完都话要试吓晚餐既厨师发板,今次终于的起心肝去订位同老婆叫左一人一个「焰月」先付—汁煮大根牛腩上菜嘅时候已经闻到好香,牛腩入口即化,大根同红萝卜都吸晒牛腩嘅味道,个汁都俾我饮晒,满口牛香跟住就系时令季节刺身五点间白配青瓜醋间白爽口鲜甜,配上青瓜醋,少少酸,个胃即时醒晒黑鲷鱼身用左少少黑胡椒同埋轻轻烧过,入口焦香𫚕鱼腩配山药𫚕鱼腩好肥美,入口即溶,成个口都系鱼油,山药带有中和作用,冇咁油腻,好味到唔舍得吞落肚松叶蟹肉蟹膏配鱼子酱鲜甜蟹肉,甘香蟹膏,咸香鱼子酱,非常好嘅配搭吞拿鱼腩配岩盐紫苏叶用紫菜包住吞拿鱼腩同埋紫苏叶一齐食,又食到鱼油香味又唔会腻,又系好嘅配合,食得出师傅嘅用心渍物有乔头、蒜头同埋牛蒡,可以清下味蕾,继续品尝其他食物铁板烧两款甘鲷配忌廉汁呢度菜特别在鱼皮连埋鱼鳞一齐烧,皮脆肉嫩,加上忌廉汁,好好味铁板鲍鱼鲍鱼火侯岩岩好,好腍又带少少焦香,仲有鲍鱼肝蒜茸配饭,好甘香手握寿司五贯鲂𫚒鱼,鱼肉紥实,味道清甜姬鲷配岩盐面豉酱,鱼味本身清淡,但面豉酱带返出鱼味赤身,冇乜鱼油,反而食到鱼嘅鲜甜深海池鱼配芥辣,入口爽脆带油脂,透出淡淡鲜味海胆,甘香鲜
同老婆叫左一人一个「焰月」
先付—汁煮大根牛腩
跟住就系时令季节刺身五点
间白配青瓜醋
间白爽口鲜甜,配上青瓜醋,少少酸,个胃即时醒晒
黑鲷
鱼身用左少少黑胡椒同埋轻轻烧过,入口焦香
𫚕鱼腩配山药
松叶蟹肉蟹膏配鱼子酱
鲜甜蟹肉,甘香蟹膏,咸香鱼子酱,非常好嘅配搭
吞拿鱼腩配岩盐紫苏叶
渍物
有乔头、蒜头同埋牛蒡,可以清下味蕾,继续品尝其他食物
铁板烧两款
甘鲷配忌廉汁
铁板鲍鱼
手握寿司五贯
鲂𫚒鱼,鱼肉紥实,味道清甜
姬鲷配岩盐面豉酱,鱼味本身清淡,但面豉酱带返出鱼味
赤身,冇乜鱼油,反而食到鱼嘅鲜甜
深海池鱼配芥辣,入口爽脆带油脂,透出淡淡鲜味
海胆,甘香鲜甜
手卷
师傅先用左口鱼裙边烧出鱼油,再捞埋吞拿鱼蓉做出手卷,吞拿鱼加埋鱼油,好好食
最后食埋密瓜,非常完满