2008-07-25 48 浏览
嗯,最近似乎踏入了甜品周的模样!因为最近的食评剂剂都系甜~嘻嘻其实我不算热衷港式甜品那类人,通常食过一次我就byebye…像n年前食b仔、松记𠮶类捞咩捞乜,因为我还都是喜欢在屋企食水果耶!像早前同书友倾开偈,我亦透露事实近年有时都仲会去石磨坊食糊。还记得6、7年前我yr.1时都仲去那里整个刨冰吹水…但近年老喇!钟意热食糖水,不过对上那次食大约半年前,经济物价当时开始贵,虽然texture依旧,但食得出那股nuts香系少左料少左inputs咁啦!但我又觉得港式糖水或新派糖水真系唔系食糊的地方,会很失望。咁发记又系少有的一间令我再帮趁的甜品,我就只喜欢它的榴梿飘香!今次我们一年后再帮趁,叫了榴梿飘香$26+杨枝甘露$26榴梿飘香—其实今个夏天这已系我第四次接触榴梿,事实我食了几次街外甜品或屋企买返黎的榴梿,当中我都觉得有d味道靓得足以俾90分,但有d闻落虽然香,当然对于唔食的人可以叫得臭啦!不过几次都系闻落香,但食落口个质感系有d生,即系唔熟仍质感带硬或爽,因为我钟意榴梿质感带软滑呢!似乎发记做对了我的心水。今次的榴梿飘香,比我预期中料多㖞!因为昨日食时我俩都话近年咩都贵,冇谂过佢唔剥削我

今次我们一年后再帮趁,叫了榴梿飘香$26+杨枝甘露$26

今次的榴梿飘香,比我预期中料多㖞!因为昨日食时我俩都话近年咩都贵,冇谂过佢唔剥削我d料啰!因为计返昨日已拆肉的榴梿,其实都足有平日一旧的榴梿肉,再计埋里面的柚肉,如果唔系个碗细,我觉得bud多少少汁我会更开心!

杨枝甘露—因为同时亦叫了榴梿飘香,明显这个与浓味的榴梿比较系会黯然少了一点光采,因为榴梿飘香上枱先就食左先,事实先淡后浓的次序可能会较好。但都有四大旧的芒果,啖啖肉!两个甜品今次的柚肉都唔会苦惬,芒果肉少少酸,我钟意食酸就觉得刚刚好。

今次的阿姐服务态度都唔错。

都会继续帮趁。

劲爽!左一个榴梿飘香,右一个杨枝甘露,左一羹,右一羹,开始明白点解男人左右逢源系咁开心~hahah
榴梿飘香
杨枝甘露
$26 (其他)
榴梿飘香