2017-11-13 2901 浏览
今日三个人订好枱,嚟米芝连饭馆食饭,1点几外面落住毛毛雨,上到嚟见到有好多枱未有人坐,侍应安排我地坐偏一偏嘅位置,冷气抽风不良,好焗呀。点咗午市套餐4+2,即系有4样𩠌选两样,冇影菜牌。点咗蒸鸡同腊肠炒芥兰。另外两样系一个炒饭,一个菜。套餐包一碗例汤,凉瓜炆斑头腩,生炒骨,糖水。讲食物喇,例汤好有水准,但系得一碗仔真系对于我呢啲水怪系到喉唔到肺。接住好快上蒸鸡,乜上得咁快啊,蒸定好架。鸡好香好滑,配埋个汁捞饭真系好味道。再好快上生炒骨,暖嘅。酸酸甜甜骨肉分离好味道。之后到腊肠炒芥兰,都有少少烟出嘅。芥兰唔老腊肠够香。斑头腩好出色,浓浓嘅芡汁包住鱼鱼,骨头都啜到干干净净,凉瓜爽脆。最后系红豆沙,有陈皮嘅香,红豆起沙,但系我唔钟意食糖水,所以食咗少少。埋单走嘅时候返到出大厅,得番两三台客,系咁点解要安排我地坐到去咁偏呢。

套餐包一碗例汤,凉瓜炆斑头腩,生炒骨,糖水

接住好快上蒸鸡
,乜上得咁快啊,蒸定好架
。鸡好香好滑,配埋个汁捞饭真系好味道

再好快上生炒骨,暖嘅
。酸酸甜甜骨肉分离好味道

之后到腊肠炒芥兰,都有少少烟出嘅。芥兰唔老腊肠够香

斑头腩好出色,浓浓嘅芡汁包住鱼鱼,骨头都啜到干干净净
,凉瓜爽脆

例汤