2023-09-09 122 浏览
饿饿地入去食左个下午茶,西多士真系惊艳左我首先一定要讲讲呢个西多士。唔知大家觉唔觉近年嘅西多士愈黎愈细件,去到有铺头得返一层面包,连花生酱都无。但呢间嘅西多士睇落已经大大份,用左两件大方包去整,中间无偷工减料,搽足花生酱。之后沾上蛋液,炸到金黄色。放上一大旧牛油,剩系闻已经不停留口水。今次落糖浆,一切落去外层酥脆,内里柔软,每一嘅脂肪食落肚都系满足感同幸福感。呢碟干炒牛河,牛肉多又唔硬,河粉弹牙口感。牛肉嘅鲜嫩同河粉嘅Q弹夹埋一齐,令每一啖都充满左美味同满足感。讲到呢碟干炒猪扒公仔面,本身都唔谂住叫,但见到隔离食到津津有味,我就无理由唔试下嘅。佢d 猪扒煎到金黄酥脆口感绝佳。公仔面唔会太硬又唔会太淋,煮得啱啱好先去炒,火喉控制得好好,调味适当唔会太浓。提一提呢两碟炒粉面,仲有一点做得相当出色就系碟底唔会好油,真系做到"干"炒嘅奥妙之处。
饿饿地入去食左个下午茶,西多士真系惊艳左我

干炒猪扒公仔面
干炒牛河