2012-12-15 109 浏览
今日系个好特别既日子: 12-12-12 梗系要同老虎出去撑台脚, 庆祝下啦! 之前食过一次, 而今次绝对系因为佢既海南鸡饭而返黎既, 又甘岩佢做紧团购仲要好平! 食之前有个小插曲, 就系因为阿文做野关系, 事业心重, 迟左少少到, 甘我叫老虎入座先啦,但系佢又见唔倒间餐厅, 金翅大镬鸟, 我即刻行快两步去带佢啦, 否则又大件事喇.. (其实个入口并唔系响 Mody Road 架, 系响 Hart Avenue, 地铁 N1 出黎街口转左就系)Anyway, 入座之后都好顺利, 冇话我迟左唔比台我呀之类 坐低后 waitress 问我地饮品想要 D..? 但系就话只净返 冻/热OT or O水...唔紧要, 我地都岩热OT, 就黎两杯啦, 但可惜... 只系暖...餐厅内播 D 歌有 D 奇怪呀下, 有时 Big Bang, 有时旧 Linkin Park, 有时 Pitbull, but I mean its alright, cos I like Pittttbull! Mr Worldwide 小食拼盘普通热气野, 鸡翼少少 Over 左, 有 D 硬, 麻麻地Chee士心鱼丸
今日系个好特别既日子: 12-12-12

梗系要同老虎出去撑台脚, 庆祝下啦!

modern decor

暖 OT

小食拼盘
小食, average

Chee士心鱼丸, 一般般, 冇mud点, no comment.

海南鸡饭
鸡肉嫩, 但可能我果个系团购, 所以鸡肉唔算多亦未见出色, 但一D都唔老
海南鸡!
一般港式海南鸡饭有黑酱油, 姜茸, 蒜蓉辣椒酱

但千福哩个重点响海南鸡饭既三色酱汁, 有酸辣汁, 豆办酱 同 黑酱油
酱汁
酸辣汁有点泰式, 好稀, 唔系酱, 但几开胃, 不妨一试

豆办酱少少辣, 比起一般生辣椒酱冇甘辣, 但系几都惹味

黑酱油, epic, 配落鸡度真系一流

虽然姜茸欠奉, 但如果配一般既姜茸, 好容易就会食到成口姜茸味, 所以有冇我都 OK

另外佢有个茶壶, 响茶壶倒出黎既系萝卜清汤, 一般般, 感觉上有少少味精
汤, average
另外老虎 complain 张台有条罅, 会滴返落自己只脚, well thats too bad then, I cant help
张台有罅 (neutral)
黄油饭有鸡油香, 但如果可以再热多少少就好喇!!

德国咸猪手
德国猪手
另一主菜, Presentation... casual dining 黎讲, 我比 8/10, 几特别既
火焰, 劲!
哩度菜出乎意料地好, 因为唔系间间都可以做到个脆皮, 要赞!
硬到笑, but great!
内里用左大量黑胡椒, 但唔会好 Over, 唔错
黑椒
配菜几好, 重酒味 (maybe 烧净), 酸菜真系做得 OK

同向德国食既, 差不多了!

Overall: 认真不错, 有睇我食评都知我 harsh 爆, 不论今次系咪团购都好, 整体上, 食物制作系有诚意, 并唔系交行货.

例如海南鸡饭, 佢酱汁系有过人之处, 其他 fine details 例如茶壶特式亦系卖点之一, hence, 文ey for valueness: 9/10
2012-12-12
海南鸡!
酱汁
德国猪手
火焰, 劲!
硬到笑, but great!
黑椒
  • 德国咸猪手