朋友介绍左旺角一间好好食既肉饼店叫做金饭馆贰•零 肉饼•焗饭专门店, 终于有机会黎试。大约8点左右,去到门口,已经见好多人系店门外等紧,相信间店有一定实力。入到去见到墙身挂左几件NBA球星波衫就知老板系篮球迷。店员见我地望左menu好耐,于是向我地推介佢地招牌葱油肉饼配兰王蛋饭($56)。用得兰王蛋可见佢地就算配菜都好有要求。兰王蛋煎得好靓,一笃蛋黄,橙黄色蛋汁就流出黎。而主角肉饼比外面食到既厚好多,大约一吋厚。咬落去好juicy,同埋好实净,入面既材料都好丰富。将蛋汁,葱油同埋佢地餐厅秘制酱汁连饭捞埋一齐,好快就食哂成碗。.另外,佢地除左肉饼出面,焗饭都系佢地招牌菜。平时肉酱意粉食得多,今次就叫左芝士焗肉酱配兰王蛋饭($72)。米饭粒粒金黄,而且炒到好干身,肉酱既调味适中,已且入面肉碎好腍,用黎捞饭一流。加埋大量既芝士,邪恶得黎够哂惹味。总结黎讲,试过就会明白点解一间只系卖肉饼同焗饭既餐厅可以keep住排长龙,因为佢地做既肉饼焗饭,无论创意定食物质素都系爆哂。

入到去见到墙身挂左几件NBA球星波衫就知老板系篮球迷。

葱油肉饼配兰王蛋饭

芝士焗肉酱配兰王蛋饭