2008-02-27
第一次去食,亦都系最后一次去食。服务唔讲,因为无,亦都无要求。要左三样野:玉子豆腐酸辣发丝面、马拉酱菜心、咸鱼鸡卷焗饭。从来抱同一个心态去试新菜,要一个基本菜,要一个招牌菜,敢样试对餐厅比较公度。基本菜做得唔好,其它菜想好都难,招牌菜更加唔使讲。个面唔好食,汤还汤、面还面,汤和面最基本的Marriage系无,汤无用心做过,面就用又有粗又幼的面饼。菜心个酱做个好,但系菜心就用用黎伴面个D,又系无心,如果肯用棵新鲜菜去煮我相信呢个会系一个做得好出色既菜。所以一个餐厅厨师有无心,有无诚意去做菜一睇就知,同一个厨做出黎既都只会系fast food。个饭有只蚁起个餐牌上面应该系招牌菜,招牌菜唔好食就系拆自已招牌,曾经试过去一间餐厅叫过好多菜,就只有招牌菜好食,其它全部难食,所以以后都先follow呢个方法去试新菜。讲返个饭,未去到难食,但一定唔系好食。无心做出黎既菜都预左唔好食,最能特出个鸡卷既就系咸鱼,但咸鱼无味,可惜。鸡卷切左先放饭面去焗又系一个无心既做法,鸡卷外脆内软,吃时鸡既肉汁和咸鱼既咸香起口腔里徘徊的感觉应该很好,算!去之前唔知道佢系快餐店,但系大家乐焗个饭都比佢好食好多。曾经有个朋
服务唔讲,因为无,亦都无要求。
要左三样野:玉子豆腐酸辣发丝面、马拉酱菜心、咸鱼鸡卷焗饭。
去之前唔知道佢系快餐店,但系大家乐焗个饭都比佢好食好多。曾经有个朋友开餐厅的我问佢餐厅系唔系D野要好好食先会多人去,佢话D野唔使好食都自然会有人去,最紧要系地点。希望食评可以提高人对食的一点点要求,令好、有心做好食物的餐厅一直生存落去!