讲到香港人最喜欢既菜式,我就认为系潮州打冷...无论系男女老少,都唔会拒绝既地道风味菜,我自己就最钟意成班朋友聚一聚,个种自由自在,不拘小节既感觉。记得以前喺冬菇亭大排档食住打冷,再同成班朋友叹住啤酒,倾下计,真系好享受。.但随住冬菇亭被式微,我都有好一段时间无食过潮州打冷,好多地道既打冷店都越变越少,直到遇上位于深水埗长沙湾道既【潮味苑】,连少食打冷嘅朋友都话好得。系深水涉站D2出口附近,长沙湾政府合署对面,店面前有一条马路,店舖唔算太大,大概容纳到四五十人左右吧,望入去异常地多人,环境整洁舒服,餐厅里面既员工都好热情有礼貌,有讲有笑,净系呢一点宜家已经好难得。呢到比我个感觉道无具噱头而美味的菜式不须太多,一两道菜已经可以留住客人的胃。但佢有好多菜式都好吸引啊真系...✨潮州冻乌头 $108首先叫既第一道菜系我每次都会食既潮州冻乌头,咁多样潮州菜入面我最喜欢就系冻乌头,乌头既肉质不但更结实,而且鲜甜味更浓,厚实既鱼皮将乌头特有既黄油完全封锁系鱼肉间,口感正爆。乌头另一样诱人之处系鱼骨唔多,而且鱼肉仲好多,开边既冻乌头好似自动起肉一样,夹起既每一下都系丰富既鱼肉,再沾小小豆酱味道就更加
讲到香港人最喜欢既菜式,我就认为系潮州打冷...

但佢有好多菜式都好吸引啊真系...

潮州冻乌头 $108

潮州冻乌头

乌头另一样诱人之处系鱼骨唔多,而且鱼肉仲好多,开边既冻乌头好似自动起肉一样,夹起既每一下都系丰富既鱼肉,再沾小小豆酱味道就更加perfect。

招牌炸蚝饼 $78
话时话都开始入秋天,秋冬季节系最岩食蚝饼时候,炸蚝饼本身就系潮州岀名既街头小食,由炸粉、鸭蛋、蚝仔混合而成
外国人天冷吃生蚝,潮州人同样吃蚝。

招牌炸蚝饼

【潮味苑】既招牌炸蚝饼保留左最传统既制法,比其他潮州馆做得更香脆可口,更松化迷人,蚝的肉质丰满结实,味道鲜甜有层次,如果想更重口味,推介可沾一点辣椒酱,香脆火辣,口味非凡。

卤水鹅片 $98
银刀一剖,鹅油飞溅,卤汁四窜。再顺势而下,俐落去骨,分成薄片,搁在碟上,再补一勺微热卤汁,加色更添香。

到最后选择既系卤水鹅片,黎到【潮味苑】一定要叫既小菜之一,卤水鹅可以讲得上呢到既主角,大部份鹅既部位都有得食。
卤水鹅片

因为唔想太油腻既关系拣左较多肉较小肥既鹅片,鹅片切得均匀一致,纹理细致,肉质一点都不粗糙,可见刀功之熟练。鹅片肉感丰富,鹅肉柔软,味到香,卤得入味,正爆。

卤水鹅片

潮州打冷,我喜爱的菜式,【潮味苑】一吃之下,实在令我喜出望外,食物的水准一流。
现在一有时间还会相约朋友,到此再次品尝【潮味苑】正宗潮洲风味。

老板好热情,一股热诚下我还购买了门外的✨炸黄膳,他用心咁介绍其食物的特色!非常酥脆,要来宵夜,配啤酒亦属一流!

炸黄膳

炸黄膳