2024-03-28
【 马来亚春色绿野景致艳雅】👆🏻 这个超长的是店名。11:55 平日的星期四,刚开店。店面唔系好多位,若果迟多15分钟,附近 office 放饭就要排队。和两位友人同行,我想食喇沙,友人怕辣,于是点肉骨茶。点了一个海鲜喇沙+鱿鱼($84),一个三宝+鱿鱼($83)。喇沙汤底微辣,有鲜味,有椰汁味。海鲜似乎抵食啲,有原只虾。三宝是炸鱼饼,鱼片,鱼蛋,反而唔特别。两碗都要了油面,其它选择包括米粉和泡饭。巴生肉骨茶($83)个汤底好饮,药材味有,但唔苦。排骨就 ok,有几旧瘦肉,有啲柴皮。碗饭好好味,有啲似食海南鸡饭啲油饭,好开胃。另叫了沙爹串烧 3串鸡3串猪($70),鸡几滑,沙嗲酱唔辣偏甜。怕辣,所以叫定罐装汽水,用黎救火,最后用唔著。另外,有纸包装椰汁都唔错。据说超长店名原本是歌词<槟城艳>的第一句,原唱是芳艳芬,最早是1954年。那个年代(70年前!)来说相当大胆前卫。另外,只收现金。
👆🏻 这个超长的是店名。
和两位友人同行,我想食喇沙,友人怕辣,于是点肉骨茶。
另外,只收现金。