2021-12-15
成日捐窿捐罅揾嘢食,总会见识到好多新玩意,到底系意外惊喜定系惊吓真系好睇运气 😥 今次我好彩,发掘到呢间零环境但超好食嘅伟伟川菜,已经极速 Encore 咗,一定要同大家推荐!!打定个底先,餐厅喺与希慎一街之隔嘅渣甸坊商场仔,位置极隐蔽要啲时间揾吓 👣 环境真系连企理都称唔上,座位逼狭地下湿𣲷𣲷分分钟仲要坐走廊,但味道系 120 分 des 💯 其实唔系好想分享,好惊食唔到 😭 不过为咗表达对大家嘅爱……希望手下留情畀我食吓 😽一坐低咩都唔好讲,嗌咗个招牌鲜椒牛肉 ($𝟭𝟯𝟴) 先,因为暂时真系超越咗人生食过所有餐厅嘅炒牛肉,好 Specific 哈哈 😆 望落系一碟普通嘅青辣椒炒牛肉,用上湖南特产嘅新鲜线椒同指天椒,入口比一般尖椒刺激,口感亦较爽脆 🌶 牛肉切成小片后猛火爆炒,肉质无比软腍,带少许筋膜增添微微咬口,一食就知唔系坊间常见以梳打粉乸过,特意造出嚟𠮶种嫩滑口感 🥩 朋友问「唔系用梳打粉点解可以咁滑?」唯一答案就系用嘅材料真系好靓好新鲜,绝对唔系雪藏冻货能够相比拟 👍🏻辣而不呛嘅线椒圈同细嫩多汁嘅牛肉镬气十足,明明只系用豉油简单调味,但𢳂一羮已经可以捞一碗饭,牛肉食极都仲有好
辣子鸡 ($𝟭𝟱𝟴) 一样大大碟,堆到成座山咁,惊叹第一次见鸡系多过辣椒 🤣 鸡肉炸得干身,麻、辣、辛、香俱备,属于愈食愈香嘅味道,同样全部清晒 👅
泡椒田鸡 ($𝟭𝟯𝟴) 同干锅花菜 ($𝟳𝟴) 细碟返啲,田鸡肉紧实弹牙但份量相对少,咸香酱汁配咗好多莴笋都几惹味,如果多返少少野山椒嘅酸味会更有层次 😋 椰菜花吸收咗五花腩嘅油脂,系无可能唔好食嘅配搭,美中不足嘅系重口味如我都略嫌油量太多,最后浸住喺底有啲腻 💦
💰 $𝟮𝟬𝟬 / 人