2020-03-14
今日大食妹同屋企人去咗布袋澳郊游, 到左晏就时段当然要去附近食海鲜今次妈子带咗大食妹嚟呢间发记, 听佢每次去布袋澳都会嚟呢间食海鲜<椒盐濑尿虾>妈子系counter拣咗几只生猛嘅濑尿虾濑尿虾鲜甜肥美, 蟹膏饱满, 用椒盐调味, 食落非常惹味<白灼基围虾>因为当日嘅蟹未至于上上等, 所以妈子就拣咗白灼基围虾虾肉鲜甜弹牙, 系食得出嘅鲜味<红烧豆腐>老豆就拣咗红烧豆腐, 呢度嘅豆腐好水嫩, 口感好似玉子豆腐<椒盐骨>因为大食妹对海鲜有少少敏感, 唔可以食多 屋企人就嗌咗份椒盐骨畀大食妹送饭啦相对海鲜, 椒盐骨反而冇咁好食, 但份量 几大<蛋白炒饭>虽然去到布袋澳最主要嘅目的就系去食海鲜, 但系点样都一定要食返啲主食大食妹就拣咗份蛋白炒饭炒饭好有镬气, 但系又唔会好油腻, 米饭粒粒分明, 蛋白同青葱嘅量都好多<蚬汤>最后我哋再饮埋蚬汤, 汤底清甜, 同样有好多嘅豆腐同埋蚬咁啱𠮶日落雨, 天气有啲凉, -碗落肚瞬间好暖和食咗咁多嘢, 埋单都唔洗千五蚊, 又有得食海鲜, 水准又唔错, 推介大家过嚟试下
老豆就拣咗红烧豆腐, 呢度嘅豆腐好水嫩, 口感好似玉子豆腐