2017-09-14 3102 浏览
由细到大都好钟意希腊,除咗细个睇星矢钟意雅典娜女神之外,仲好钟意佢充满神秘色彩嘅希腊神话,而且至今仲保留住好多古文明历史嘅痕迹,例如雅典卫城,帕特农神殿……等。而圣托里尼系我最钟意嘅地方,佢系位于希腊大陆东南200公里嘅爱琴海,由一群火山组成的岛环当中面积最大嘅一个岛。我钟意佢嘅白色小屋,可以游走街头感受佢嘅异国风情,钟意佢浪漫嘅氛围,尤其系黄昏时份嘅迷人景致。早几年原本有机会去,但结果紧系去唔成啦!之后都唔知几时有机会去……所以先食下希腊餐感受一下地中海风情!餐厅位于QRE plaza 5楼,而全楝大厦几求全部都系食肆,只有5楼有露台。一出Lift就看到两个古希腊人嘅画像,好得意!餐厅布置成爱琴海嘅白色小屋咁,以白色为主调,加上粉蓝色作配置,比人一种悠闲嘅感觉。而墙上面嘅窗框望出去就系Santorini 的景色,好似真系去咗希腊咁!餐厅大致分咗几个用餐区,主餐区以原木色餐枱配色彩缤纷嘅櫈,加埋有个性图案地板,成间餐厅都充满活力,令人入到嚟就即刻好开心。长形嘅吧枱,以希腊风景油画作点缀,啱晒打工仔收工嚟吹下水轻松下。我哋今晚坐喺靠窗嘅高枱,对面就系合和中心。如果想private d,有

一出Lift就看到两个古希腊人嘅画像,好得意!

我哋今晚坐喺靠窗嘅高枱,对面就系合和中心。

如果想private d,有个位置可以容纳16人,可以开个小型Party。另一边就系一个小小空间嘅4人高枱。外面有露台,天时暑热都有外国人拣坐喺室外,真佩服!

今晚唔太肚饿,简单点咗3个菜,但都尽显希腊菜嘅6大特点。希腊嘅饮食系典型嘅地中海风格,受咗意大利、西班牙、土耳其等国嘅影响。又因为地理位置同气候嘅关系,拥有相当丰富嘅海鲜同蔬果,希腊人钟意用新鲜嘅食材嚟烹饪,烹煮方式都相当简单,多数用碳烤或者炖煮,保留食物最天然嘅味道,再利用香料同调味料嚟增添食物口感嘅层次。
特点一: 因为气候好,一年四季都有丰富嘅蔬果,新鲜嘅蕃茄、小黄瓜、青椒、沙律叶之外,由绵羊奶制成嘅费达芝士(Feta Cheese)及黑橄榄,都系希腊菜常用嘅食材。
特点二: 橄榄油喺希腊饮食中占咗非常重要嘅地位,从开胃菜到甜点都会用。
特点三: 因为三面临海,为希腊提供来自海洋嘅新鲜渔获,所希腊人好钟意海鲜,例如鳕鱼、鳗鱼、虾、八爪鱼同鱿鱼等等,会以简单嘅碳烤或油炸,撒上橄榄油、醋、奥勒冈等调味料,品尝海鲜最天然嘅鲜味。
特点四:希腊菜中有一个相当大嘅特色就系用劲多香草同香料,但又唔会过量使用呢d调味料。最常见嘅有罗勒,几乎每道菜都有,其它好似柠檬、薄荷、欧芹、迷迭香、百里香、巴西里、肉桂等等都成日用。
特点五:希腊人其实乜肉都食鸡、猪、牛、羊,自当中以羊肉最普遍,除咗炆炖又会做成肉串,加埋蕃茄、青椒一起碳烤。
特点六:希腊种植麦类嘅历史相当悠久,发展出各式各样嘅面包,当中Pita最常见,利用面粉做成嘅圆形中空饼皮,好似个袋咁可放d炒好嘅羊肉、蕃茄、洋葱同酸奶酱入去一齐食,系当地人其中一样主食。另外,Filo都一样普遍,可以做酥皮点心,例如菠菜饼、果仁饼等等,似我哋食开嘅千层酥皮。

Santorini's Favored Tomato Soup
呢个系招牌蕃茄汤,用咗希腊蕃茄打成茸,加埋Angel hair同鸡蛋,当然唔少得用罗勒做调味。
果种质感好杰,好似食紧肉酱意粉果d酱,味道酸酸甜甜咁,同平时饮汤好大分别。
Fresh Tuna Salad
沙律菜好新鲜,配埋蕃茄、洋葱,沙律酱用橄榄油做基底嘅油醋酱。吞拿鱼简单碳烤至80%熟,仲见到少少粉红色,肉质嫩而见味道鲜甜! 虽然menu 上话系mango,但实际佢比咗鲜橙,鲜橙带点点果酸味,食落令人感觉更加Fresh!
Kleftiko Lamb
呢个希腊式羊膝以慢煮方法去烤焗,肉质劲淋,入口即溶咁,男友好钟意羊脂同羊奶芝士溶为一体,加埋好浓嘅羊膻味,好味到难以形容!而且连埋新鲜嘅蕃茄同甘笋煮,可以中和羊脂同羊奶芝士果种油腻,超夹!(由于本人唔食羊,以上食后感由男友代劳讲出)

Lemonale
甜度同酸度都配合得好好!
题外话/补充资料: 一个关于橄榄树作为和平象征嘅希腊神话,智慧女神雅典娜同海王波塞冬为咗争夺希腊呢座美丽珍贵嘅城市,各自送出一份礼物比希腊嘅子民,等佢地自己拣自己嘅守护神。波塞冬将佢支三叉戟笃喺地下,出现咗一群白马,白马奔向海化作汹涌嘅浪花。 而雅典娜拎起佢支长枪笃喺地下,地下立刻生咗一棵好茂盛嘅橄榄树。橄榄树唔单止可以遮挡住炎热嘅太阳,而且橄榄油可以食同涂喺身上消除疲劳。橄榄为希腊嘅子民带来财富,于是希腊嘅子民拣咗雅典娜成为佢哋嘅守护神!
2017-09-08