2023-07-27
💙上星期放假约咗男朋友去流浮山一日游~去咗呢间神话屋 佢哋主打多国fusion菜结合流浮山特色食材😋网上见到个外型劲靓 就即刻book咗位🥳-最吸引我哋当然系小屋外墙嘅希腊女神油画边个角度影都好靓 其他位置亦有唔少打卡点七月逢星期六仲有live band show每枱都可以写纸仔点歌乐队同观众keep住都有互动 气氛相当好👍🏻-我哋嗌咗4-course & 7-course dinner 各一份当日前菜有法国生蚝同鲜三文鱼甜梨他他生蚝十分饱满 卖相吸引入口鲜甜 唔会太重海水味三文鱼他他同甜梨嘅配搭比较新鲜 几有惊喜-餐汤 牛肝菌磨菇忌廉汤 味道非常浓郁加入大块干燥嘅菇菌令个口感变得更丰富 好正流浮山海鲜清汤配北海道带子由店员用茶壶淋上热辣辣清汤用咗鱼、虾、蟹等海鲜打碎过滤后再熬制而成味道清甜带有一点酱油香 几有心思😋-香煎油甘鱼配水瓜柳柠檬忌廉汁油甘鱼肉质鲜嫩 配埋柠檬忌廉汁好fresh野菌意大利饭 饭粒粒分明 配上野菌汁非常满足去到主菜叫咗炭烧美国顶级牛板腱同慢煮西班牙伊比利亚黑毛猪西冷扒摆盘相当精美 五成熟牛板腱入口软熟 有肉香黑毛猪西冷扒好厚实 肉汁丰富 煮得啱啱好-饭后甜品当晚
上星期放假约咗男朋友去流浮山一日游~去咗呢间神话屋
餐汤 牛肝菌磨菇忌廉汤 味道非常浓郁
加入大块干燥嘅菇菌令个口感变得更丰富 好正
流浮山海鲜清汤配北海道带子
由店员用茶壶淋上热辣辣清汤
用咗鱼、虾、蟹等海鲜打碎过滤后再熬制而成
味道清甜带有一点酱油香 几有心思😋
推介大家庆祝重要日子或者记念日可以嚟呢度👍🏻
好味评分😋:5🌟/5🌟🌟
抵食指数🤑:4/5 🌟🌟
餐厅环境 🤪:5🌟/5🌟🌟
价钱💰:4-course dinner $498 / 7-course dinner $768
地址:神话屋 元朗元朗流浮山深湾路238号 @myth_house_
#littlefoodtour元朗
#littlefoodtour西式
#打卡餐厅 #香港打卡热点 #法国生蚝 #龙虾 #意大利饭 #流浮山 #特色甜品 #元朗美食