2023-12-29 9 浏览
外国朋友嚟香港🇭🇰旅行,一定要尽地主之谊,带佢哋品尝一下传统嘅香港糖水先得~佢哋都表示好期待,因为外国食唔到呢🤭第一碗系🥄凤凰马蹄露,金黄色好吸引~马蹄切得细细粒,爽脆有咬口,加入蛋花入口更顺滑😋第二碗系🥄嫩香蛋白杏仁茶,一上枱已经闻到强烈嘅杏仁香味,外国朋友表示smell so nice😆杏仁炒香后磨成汁,再撞落蛋白中,心机甜品!之后有店员介绍嘅🥄金沙擂沙汤丸系一个好香浓嘅甜品👍🏼,大家食嘅时候一定要食热辣辣嘅,每一粒汤丸都系用传统嘅古法手工搓制,唔单止系细腻,个个都好饱满。而个汤底系用上优质嘅食材熬制😋,好香甜,饮落口感觉好滋润。当中最醒胃嘅系个金沙,入口即溶嘅芝麻香味👌🏼,同汤丸一齐食真系完美嘅组合。我食过好多次,每次都觉得非常满足🥰,特别系喺寒冷嘅冬天食,仲有暖笠笠嘅感觉😊。个人认为金沙擂沙汤丸系一个值得推介嘅传统甜品,喜欢食甜品嘅朋友一定要试吓😉。最后贪得意叫咗份酒香蛋🥚,食咗之后真系觉得欢喜到唔得咗😍!首先个蛋黄做到溏心,慢慢咁剥开之后啲蛋黄缓缓流出,啲质感柔软得嚟又带点半熟嘅口感,简直系完美啊👌!而且啲蛋白煮得啱啱好,唔会过硬或者过生,啖啖都切得切实,同啲蛋黄嘅滑溜感觉正
最后贪得意叫咗份酒香蛋🥚,食咗之后真系觉得欢喜到唔得咗😍!首先个蛋黄做到溏心,慢慢咁剥开之后啲蛋黄缓缓流出,啲质感柔软得嚟又带点半熟嘅口感,简直系完美啊👌!而且啲蛋白煮得啱啱好,唔会过硬或者过生,啖啖都切得切实,同啲蛋黄嘅滑溜感觉正正好对应。要讲嘅系,酒味处理嘅刚刚好,唔会太浓令人觉得辛辣,但又足够带出𠮶种特殊嘅香气,令啲蛋同一般嘅蛋有明显嘅分别🤤。佢哋配嘅酒香汁同著嘅个少少,令蛋嘅味道提升咗好多层次,每一啖都充满咗惊喜😋。无论系作为前菜定系搭配主菜食,呢啲酒香蛋都绝对系一个好选择,可以增加餐单嘅丰富性🙌。食完之后,仲一直喺脑海里面萦绕住𠮶种细致嘅酒味同蛋嘅组合,实在太美味,希望下次再有机会尝试。真心推荐俾钟意尝新嘢嘅食友哋啊👏!