庆祝升职,铜锣湾一讲起好味嘅日本菜,朋友就带咗我去呢间花贝日本料理。入到去已经感受到高级嘅气派,我哋今次坐师傅吧枱,食omakase,好有感觉。午市Menu有两种set,一种系刺身寿司嘅set,另一种系怀石料理嘅套餐。我就拣咗寿司刺身套餐,因为都好耐冇食啦。首先系前菜,非常开胃,蕃茄豆腐酸酸甜甜,最有惊喜系冬瓜!佢浸咗落𠮶只汁好好味。刺身拼盘方面,全部刺身都好新鲜,有中拖罗食!非常鲜甜。牡丹虾质素都好高,口感弹牙,虾味好香,非常有惊喜!日式蒸蛋,非常足料!好滑身。之后戏玉啦!寿司!食寿司之前,师傅就俾咗几样开胃菜我,有洋葱、蒜头、姜,全部都有腌过,系平时食唔到嘅味!寿司质素好高,全部鱼生都好新鲜,仲有你会睇到佢唔系纯粹鱼生,师傅系有用心设计每一件寿司,不论系卖相定系调味方面,你都见到佢系有精心计划过,希望突出鱼既鲜味。当中我最钟意系海胆上面加咗岩盐!个感觉好pure,冇平时点豉油𠮶啲咁浓烈,但系有淡淡的咸味,非常有惊喜,好正,而且海胆非常新鲜!一啲异味都冇!非常高质。另外大拖罗佢炙烧咗,呢个方法好特别,不过佢绝对冇浪费咗个刺身!烧完𠮶阵油香更加出。另一款炙烧鱼生都好正,加上上面𠮶个用甜

日式蒸蛋,非常足料!好滑身。

另一款炙烧鱼生都好正,加上上面𠮶个用甜酒煮过嘅类似紫菜嘅调味,非常有心思,完全带到大拖罗嘅香味出嚟。

食完寿司真系感受到师傅嘅功架,好欣赏佢每次都会用心咁解释食用方法同埋佢用咗乜嘢食材,增长知识。

最后有一碗汤同甜品

汤有蚬肉,好鲜,卜卜蚬嘅感觉,下面仲有面条,可以当面咁食,当然汤底我都饮晒啦。😍

甜品有日本嘅蜜瓜,非常高质,极度鲜甜,超好味!完美嘅作结。