2022-07-04
入座起计90分钟,每人至少消费$120我当日系去食下午茶,见到雪菲蛋糕好想试,但三层架下午茶唔俾拣雪菲蛋糕,所以决定散叫。望望餐牌,蛋糕平均$52,嘢饮平均$50-$55,每人食一件cake一杯嘢都唔够minimum charge㖞..好啦唔紧要,叫个迷你挞set $138+蛋糕+嘢饮咪够啰,sorry今日迷你挞唔卖,想食就叫三层架下午茶$398啦,里面有迷你挞。如果想食雪菲蛋糕呢?咁就要两个人叫3件蛋糕+2杯嘢饮喇,如果你一个人重惨,要叫两个蛋糕先储够数。全程玩数字游戏,不断攞个计数机出计点先又可以食雪菲蛋糕,又可以过佢个minimum charge,最尾一怒之下,算啦放弃雪菲蛋糕,食三层架唔好烦。等待下午茶期间,见到加入会员可以送6件迷你挞,有效期一个月,心想一个月内未必会再嚟,不如今日换埋佢,sorry今日唔送,想食迷你挞可以叫三层架下午茶。店员服务态度,不行。轮到讲食物质素,咖啡,有咖啡渣喺底,杯house coffee系淡的,加奶会开心少少,但都唔系好饮。Strawberry Lychee Green Tea,本身都冇乜期待有咩特别,事实都系,不过不失啦。三层架下午茶,啲迷你
三层架下午茶,啲迷你挞个个都差唔多味,糖霜味,唯一个朱古力挞不错,咸食不过不失,都算几精致,最成功系𠮶两个蛋糕,榛子朱古力慕丝&意式萨赫蛋糕,起码食落去慕丝口感好滑,系用心之作。
总结,其实最唔开心都系个minimum charge,平时食嘢都好少有阻碍,叫得都有多冇少,老实说如果蛋糕一件卖$70,我都觉得ok,起码唔洗计数计得咁辛苦先。最后为大家奉献一个又食到雪菲蛋糕,又唔洗一人食两件蛋糕,又过到min. charge嘅方法,就系雪菲蛋糕$58+特浓朱古力$68=$126
祝大家用餐愉快!