2016-07-15 7315 浏览
久唔久会想食餐素,而朋友讲开话想行下志连净园,出发,今日目的地:位于闹市钻石山既清净地:志莲净苑。行完玩完参观完咁工整、宏大既健筑,就到医肚时间。位于净苑内既唯一餐厅,午餐最低消费$120,都唔平,但胜在用靓料,例如写明酱油用香港品牌,无花无假,食得安心。拣野食都几眼花缭乱,有套餐、亦可散叫,而且样样都想食。呢个炸物正,长型系炸紫菜卷,粒粒系盐炸座头菇,两样都出色,唔油,干爽,有少少咸味,我喜欢紫菜卷多d,因为香口d。但座头菇特别,第一次听,食落好有质地,无乜味既。见到有几款饭,于是拣咗牛肝菌炒饭,好好味!个饭炒得好香口,估计系牛肝菌本身既香气都重,以致成个饭好似落咗好重酱料而香;但其实只有少量调味,就香喷喷了。同时,随了主打牛肝菌,还食到有其他菌类,正。松茸酱伴豆腐,块豆腐好好好滑,松茸酱,真的唔知点mix,只觉食落重酱味,少少咸,配豆腐咁清淡既材料,就突出咗个酱汁丰富,美味!支竹杂菇窝,好似南乳炆𩠌既味道,支竹好淋身,食左好多。呢个成个煲仔菜,算系比较重口味既一道菜,但整个菜唔算突出。

2016-07-12
  • 牛肝菌炒饭