2024-01-28 234 浏览
呢一日探完病,落咗小巴就走咗嚟附近呢间古色古香,望落有几十年历史嘅茶记,餐牌选择唔多,碟头嘅就只有饭同意粉,其他乜都无,泡面就只有一款沙嗲牛肉面,啲饭同意粉款式唔太啱我,于是叫个常餐,有沙嗲牛肉面、火腿煎蛋跟牛油餐包,热饮我拣咗热奶茶,共银$38。茶记惯性先嚟,话明望落有几十年历史嘅茶记,设备当然都唔会与时并进啦!砂糖系其中之一,呢间嘢仲用紧散装砂糖,而唔系独立包装,搞到我有啲唔知个份量添。茶杯够厚身,茶质亦够滑,唔错。另一样古色古香系会用个杯装红茶畀你洗餐具,呢样亦系依家茶记好少有。接住嚟嘅系火腿煎蛋配牛油餐包,半片火腿加只冻嘅流心煎蛋,两样都叫正常,最唔正常系个餐包,外型唔系旧式茶记用嘅十字餐包,明显系自家特色餐包,唔讲得系硬,但非常实心,非常饱肚,牛油少到几乎见唔到,餐包味道同牛油味道非常淡,即使我夹埋半片火腿都几乎食唔到有咸味,真系好健康。但「经典」嘢又点可以畀佢停,当然要继续啦!要讲嘅系姗姗来迟嘅沙嗲牛肉面,卖相已经完全唔吸引,完全睇唔到佢有沙嗲味,食落口当然亦无沙嗲味,只食到有姜丝,而当我一啖咬落片牛肉度时,哇!精彩!牛肉居然系冻冰冰嘅!令我精神为之一「震」!想我唔记得都几
但「经典」嘢又点可以畀佢停,当然要继续啦!要讲嘅系姗姗来迟嘅沙嗲牛肉面,卖相已经完全唔吸引,完全睇唔到佢有沙嗲味,食落口当然亦无沙嗲味,只食到有姜丝,而当我一啖咬落片牛肉度时,哇!精彩!牛肉居然系冻冰冰嘅!令我精神为之一「震」!想我唔记得都几难啦!我亦醒目咁将啲牛肉潜入啲汤度,慢慢啃完个包先至食呢个面(个包咁实,真系要慢慢啃先至食得完),而事实证明我嘅做法系正确嘅,当我啃完个餐包,啲牛肉真系热返啲,好食啲,但依然无沙嗲味。
而个面系扁身而唔系圆身,同大快活嘅泡面差不多质地,同样唔系我喜欢食嘅质地。
另外,我望见隔离台有叫咖喱猪扒饭,好彩我无叫,因为卖相完全唔似咖喱猪扒饭嘅颜色,好似求其畀啲豉油浆粉淋起件猪扒上面就算数𠮶只。
虽则话$38个常餐系好平,但居然交啲咁嘅质素嘢出嚟,绝对物非所值。
下次嚟呢间嘢,如果有下次的话,饮杯奶茶,吔个包就算啦!