2018-10-08 278 浏览
以前成日食老街对面个间谭仔,每次食完行出黎都见到老街个招牌。每次都想去食(因为我好钟意食台湾菜😂),但每次都无去食。呢日同男朋友系旺角行街,唔知食乜好,我就提议食老街。个阵系六点几钟,晚市开始无耐,但舖内已经唔少人。虽然仲有空台,但侍应都系叫我地搭台,应该系方便之后有四人或以上既客入座。不过卡位黎讲真系算窄,坐得好迫,呢样系成餐饭最唔开心既地方😩。我嗌左盐酥鸡肉燥干拌新竹米粉(米粉要+$3),男朋友因为唔太饿,所以就嗌左细碗卤肉饭,再一人一支冬瓜茶。落单个阵,个侍应无落到落米粉,我地又挂住倾计无check单。到上菜既时候先发现,不过同侍应讲声,佢地都肯转番比我👍🏻。身为米粉爱好者,无论粗定幼既米粉我都钟意食🤣,不过捞米粉就一定系用幼身米粉。之前食过另一间台式餐厅,佢地既米粉系好细一碗,食完都好空虚,但老街既捞米粉就好够份量。除左本身既盐酥鸡同肉燥之外,仲有大豆芽、葱花、青瓜丝同半条青江菜。佢地既米粉有比足够既汁,食落唔会太干,肉燥就好入味。盐酥鸡炸得好香,鸡肉好嫩😋。至于男朋友嗌个个卤肉饭,我净系试左一啖仔(唔系太钟意食卤肉),不过好香好够味👍🏻。冬瓜茶甜度都岩岩好,但系送到黎既时候唔

盐酥鸡肉燥干拌新竹米粉

至于男朋友嗌个个卤肉饭,我净系试左一啖仔(唔系太钟意食卤肉),不过好香好够味👍🏻。冬瓜茶甜度都岩岩好,但系送到黎既时候唔系装满一杯,少左两啖咁😂。

细碗卤肉饭
冬瓜茶

整体黎讲我觉得啲野都几好食,如果系少人既时段黎就无咁迫,坐得舒服啲。店内既装修都有好多台湾既相、台湾风格既海报,都布置得几靓。

2018-10-03
盐酥鸡肉燥干拌新竹米粉