2023-09-17
。O小姐。街坊小店。日常。今日嚟到佐敦,发现充满人情味嘅街坊小舖头!下午茶或者炒粉面饭都仲系30几蚊,仲要大大碟,足料!两人叫咗个下午茶,双拼公仔面(五香肉丁拼沙嗲牛肉),个面煮得啱啱好,好爽身,唔会太淋,配埋个冻鸯👍🏻。再加一个猪扒炒面,猪扒有好多旧,个面底好大,好有镬气!喺呢度食嘢个感觉就好似喺太安楼食嘅炒粉面饭!估唔到喺佐敦都可以有呢一个感觉!虽然喺横街入面,舖头细细,但系一打开门之后,入面干净企理,仲有两只猫猫添!其中一只猫店主,都已经14岁,但系主人照顾得佢好好,我哋仲亲眼见到主人帮佢R痕添。而另外一只就好乖喺个纸盒度瞓紧觉觉猪。听返老板讲,原来之前有第三只猫,不过有一面突然间唔见咗,隔篱舖头都系,好似话应该系俾人偷咗😿呢间餐厅应该主力都系做街坊生意,老板好健谈,同客人都可以倾吓偈,我谂呢啲就系旧香港,旧街坊,够人情味嘅感觉。而系而家连锁店林立嘅时候,真系买少见少。💪🏻同老板既对话中,觉得佢对动物都好有爱心,成间餐厅都企企理理,麻雀虽小,但系都填饱咗唔少人个胃。
今日嚟到佐敦,发现充满人情味嘅街坊小舖头!