2013-12-21 448 浏览
店子门口比较细, 未必人人留意到这间小店, 但店面尚算简洁整齐, 我们比预约时间早了半个钟, 人客唔多, 又是平日, 店舖经理友善请我们随便坐....未几, 炒芥兰先上场, 新鲜翠绿;没苦涩味;软硬适中:是日天气特别冻,厨师细心地把菜堆成小山丘, 减慢菜变凉。泰皇特色大碗面: 我们拣了冬阴公金边粉中辣, 辣香非常, 配料非常的多有泰式牛肉丸、泰式猪肉丸、泰式鱼丸、泰式札肉、司华力肠、肥牛、肉碎、鸡丝及秀珍菇, 而且每款配料都有两份, 真系冇欺场在1/3饱之下串烧拚盘上枱啦...哗, 有鸡、牛、猪、札肉同司华力肠, 札肉系切成三角锥体烧的, 本身札肉都系干身, 所以烧完唔系干到死咁已经好好, 札肉都好弹口, 鸡肉十分鲜嫩, 厚粒切成, 十分JUICY, 司华力肠同街边小档烧的一样,皮脆肉滑,猪同牛就只系不过不失。接著刚炸起的虾饼, 唔算好出色, 不过刚炸起, 热腾腾, 沾上泰式酸甜酱, 甚是香口已经好饱啦...仲有海南鸡饭刚到我们只试了一口饭同鸡件沾上他们的特制酱汁, 真系超级无敌咁好味, 先讲饭唔系太油但很香, 海南鸡滑嫩又厚肉, 酱汁香辣带微酸隐约仲有鱼露味, 最反要打包,食唔晒又唔
炒芥兰
泰皇特式大碗面(冬阴公金边粉中辣)
串烧拼盘
虾饼
海车鸡饭

在1/3饱之下串烧拚盘枱啦...哗, 有鸡、牛、猪、札肉同司华力肠, 札肉系切成三角锥体烧的, 本身札肉都系干身, 所以烧完唔系干到死咁已经好好, 札肉都好弹口, 鸡肉十分鲜嫩, 厚粒切成, 十分JUICY, 司华力肠同街边小档烧的一样,皮脆肉滑,猪同牛就只系不过不失。

已经好饱啦...仲有海南鸡饭刚到我们只试了一口饭同鸡件沾上他们的特制酱汁, 真系超级无敌咁好味, 先讲饭唔系太油但很香, 海南鸡滑嫩又厚肉, 酱汁香辣带微酸隐约仲有鱼露味, 最反要打包,食唔晒又唔想做大嘥鬼

餐饮两杯可拣泰式奶茶/青柠梳打, 因为天气冷,拣了两杯泰式奶荼, 味道特别,好似麦味但相信应加了一些香草, 我就好受落啦
, 如果同港式奶荼一样就毫无惊喜呢!?
题外话/补充资料: 蔡经理好友善, 在言谈之间, 佢知道我们喜好辣蟹, 佢推介同属集团的金兰花私房菜食蟹, 骊说美味非常, 下次有机会一定去试下,并且这间泰皇一定再嚟帮衬, 有水准, 有好客, good
2013-12-18
用餐优惠
团购
炒芥兰
泰皇特式大碗面(冬阴公金边粉中辣)
串烧拼盘
海车鸡饭