2016-01-03
前排冻冻地,一谂就谂到打边炉啦XD 于是就约埋班朋友一齐去打边炉啦^^因为大家都住屯门,屯门有间酒家打边炉又平又正又靓,就去试下啦!去到见到个门面,都系一般屋邨酒家唔系特别靓仔,但系再睇埋个价钱真系好吸引,好平㖞!汤底我地叫左蕃茄薯仔猪软骨,黎到之后都觉得几足料,一打开盖已经闻到阵蕃茄薯仔味,好香,饮2啖汤底好甜,好好味,猪软骨就少左D,似排骨多D!朋友平时食开既,就推介左我地食「脆鲩片骨腩」&「鲩鱼片骨腩」,鱼腩系整条鱼最好既地方!先试脆鲩片骨腩,超好味!食落口脆卜卜,肉质又结实,就算烚左好耐都唔觉得D肉散晒,而且师傅落刀切既厚薄刚刚好,值得一赞!之后再试鲩鱼片骨腩,食落我地都觉得麻麻地,无脆鲩片咁好食,D肉直头有少少”梅梅地”,唔建议叫,就算叫都1,2碟好了。肥牛,简直就系打边炉必食!我地一开始就疯狂地叫左4碟肥牛,但系食落…好麻麻地,D牛我直头用「冰」去形容,块与块之后系分唔开既…明显系岩岩系雪柜拎出黎…唔系师傅即场切,望落D牛肉度,完全系肥膏多过肉,我地食左1碟之后都唔系好够胆再食,因为真系好肥=.=另外我地仲叫左羊肉,我觉得反而羊肉好味好多,颜色系浅粉红色,肉质有弹性,肥膏又
肥牛,简直就系打边炉必食!我地一开始就疯狂地叫左4碟肥牛,但系食落…好麻麻地,D牛我直头用「冰」去形容,块与块之后系分唔开既…明显系岩岩系雪柜拎出黎…唔系师傅即场切,望落D牛肉度,完全系肥膏多过肉,我地食左1碟之后都唔系好够胆再食,因为真系好肥=.=另外我地仲叫左羊肉,我觉得反而羊肉好味好多,颜色系浅粉红色,肉质有弹性,肥膏又唔多,最重要系佢唔太膻,如果羊肉太膻我会顶唔住,即刻觉得唔好食!呢度D羊肉都OK!
题外话/补充资料:
蕃茄薯仔猪软骨汤底正,最重要系食到无味时可以再点蕃茄,著仔煲返!!!