2019-09-28
成日听见人讲麻辣烫都想睇下咩嚟(虽然我唔食辣😜)。呢日经过铜锣湾呢间汤火功夫麻辣烫,价钱又唔贵,就入咗去试噜。总括嚟讲系几抵食,都高质,而且店员服务态度系我好耐都冇见过嘅好😳唔单止系一个店员服务好,而系每个都好好、好热情,你嚟食过就知道。(之后睇返openrice嘅食评先见到之前有食客因为呢到员工嘅服务搞到一肚气🥺 佢哋应该已经作出改善啦)有个姐姐超热情咁同我哋介绍嘢食;我哋本身坐两人枱,有枱客走咗之后,佢又主动问我哋要唔要转四人枱,可以坐阔啲,等等等等。今时今日咁嘅服务咪就系最留得住客人个心架啰!💕本身以为麻辣烫系火锅,原来只系好似车仔面咁,你拣个汤底同啲𩠌,佢渌俾你食🤣招牌麻辣烫($5)配通心菜($7)、唐生菜($7)、炸响铃($10)、云南米线($12)侍应姐姐介绍呢个招牌麻辣烫俾我哋,但唔食得辣嘅关系,只好嗌冇辣椒同冇麻椒🥵 不过都好惹味嘅!呢个汤底用花生🥜整成,所以会特别滑,不过花生敏感嘅朋友就唔食得喇。菜类都好新鲜爽口;至于响铃就比较失色,因为浸住会淋晒,如果另外上会更好。泰式冬荫功汤底麻辣烫($5)配豆卜($7)、金针菇($7)、炸枝竹($10)、薯粉($12)冬荫功汤底
冬荫功汤底嘅粉面真系第一次试,估唔到又几好食。
冬荫功味几浓,伴有大虾🍤、辣椒碎🌶️、香茅叶🌱、青柠🍋,仲有淡淡椰浆味🥥。酸酸哋,几开胃。辣唔算太辣,可以自行加入辣椒油/麻椒油🌶️
薯粉比起平时𠮶啲幼身,几易食。
食粉面都需要返杯饮品,侍应姐姐就介绍咗我哋饮冻奶茶,系必试咁话㖞。
果然!好味道🤤 奶有奶味,茶味浓郁,质地香滑,甜度适中,好有地道茶记嘅奶茶味道!
Menu: