2018-02-17
之前其实食过西环分店觉得一般,贪观塘分店就脚又平所以再访,但选址真系唔系常人入到去....鲁肉饭($29)就系大众心目中既梦幻味道,五花肉粒炆得软燸香醇,甘甜既卤水刚好浆住每粒珍珠米,连半块腌萝卜既调味都恰如其份,唯一可挑剔就系仲食到少少瘦肉质感。个人认为有埋鲁肉既焢肉饭($39)比较抵食,两大块五花腩以较咸卤水炆煮至骨胶原状态,连旧肥膏都食埋。塩酥鸡($35)似炸定,但都入味够热;台湾香肠($30)系蜜糖香肠味,配生蒜都几夹;高雄米糕($35)大伏,以为系白色既糕点知系生炒糯米饭,足料但食到好济又唔算好好食。店内布置成台湾夜市摊档、大戏院同车站等主题,由于环境昏暗,以此为背景合照就影唔到架喇,但都增添左用餐趣味。 座位以圆台为主,1-2人要有搭台既准备。值得一提既系我系附近兜兜转转行左几圈都揾唔到入口,原来要行去德信工业大厦后巷冇灯、堆满棚架竹枝、类似垃圾房既位置有个极唔起眼既细入口。 我8点黎到既时候完全冇人更加难揾,食完出黎就见到大排长龙,估计系大家都用左唔少时间先揾到黎。用餐后临时想饮杯野,黎到德信工业大厦正面既饮品部门市落单。 (阿姐会由窗口出饮品俾后座堂食既客人,其实我觉得
鲁肉饭
焢肉饭
塩酥鸡($35)、台湾香肠($30)、高雄米糕($35)
热草莓奶茶($25) 加珍珠(+$3)
热草莓奶茶($25) 加珍珠(+$3)
俾多次机会,整体感觉依然系好一般。
题外话/补充资料:
可能高雄米糕太济,食完有d唔舒服。