2021-01-18 314 浏览
除左基本嘅凤爪排骨饭同糯米饭之外,唐记仲有卖啲单𩠌饭,见到有猪软骨饭同咖喱鸡饭𠮶啲,今次就叫左个$28嘅凉瓜排骨饭试下啦。凉瓜排骨饭拎到饭屋企都仲系热嘅,一睇系觉得好油同好多凉瓜。每片凉瓜都厚薄适中,唔会话切得太厚好难咬。食落都唔会好苦,系好爽口同有少少青味,如果可以再煮软啲就好啦(个人口味)。排骨都唔少,有6-7旧小排骨左右。啲肉唔会太硬,都几入味几好食,而且唔会太大旧骨,易入口。白饭都几多,原本以为啲白饭会同茶餐厅差唔多,即系偏干硬𠮶啲,点知食落又唔会太干,都几软,而且粒粒分明,唔错。整体黎讲$28一个单𩠌饭都ok,懒得煮饭嘅时候真系懒人恩物。不过都几油下,预左绝对唔系健康𠮶啲饭𩠌,见到佢最近出左素食嘅饭,下次有机会再试下。

凉瓜排骨饭

拎到饭屋企都仲系热嘅,一睇系觉得好油同好多凉瓜。

等候时间
5 分钟 (外卖自取)