2021-08-15 466 浏览
以前大角咀旧店都食过几次,店舖细细食客坐得比较埋,但几有家常店嘅气氛。今日去新店,感觉变咗连锁舖头咁。🥢因为得两个人食,根据以往经验系半只鸭再加个菜已经好够。所以今日嗌咗半只鸭、清炒莴笋,加两个高力豆沙。🥢🥢其实两个人食半只鸭都真系好够,因为呢度嘅片皮鸭系好似平时烧味店啲烧鸭咁厚。好大可能系啲鸭片好晒,所以上枱系冻嘅。鸭皮唔酥脆,啲鸭肉都无乜味。半只鸭先百几蚊真系唔会要求啲咩,但烧只鸭前可以腌吓有啲味就更好,因为你会惊讶点解一餐饭之后𠮶碟酱会俾你食晒。啲皮因为冇嘢盖住而冷气不停吹,所以系极速变冻同变干,干咗嘅饼皮系好硬好难食。感觉自己买盒烧鸭返黎再自己加饼皮同配料已经系呢道菜。🥢清炒莴笋真系清炒,连一丁点蒜蓉都冇,感觉系卓熟之后落油同盐炒下就上碟。不过茼蒿几鲜嫩,就算无乜味都几清几好食,配合食酱片皮鸭叫做平衡返。🥢最后嗌咗两个高力豆沙,系即嗌即炸。质地好松软,红豆沙馅都唔会好甜好漏,本日最佳。🔥我book咗2点然后食到2点45分左右啲职员就开始不停收嘢。又推车又放餐具。每个位都有个柜桶,入边放咗纸巾同餐具。啲职员就不停放新餐具入黎但重点系我都未食完,佢就直接打开我个柜桶放筷子连唔该都无
今日去新店,感觉变咗连锁舖头咁。
🥢

因为得两个人食,根据以往经验系半只鸭再加个菜已经好够。
所以今日嗌咗半只鸭、清炒莴笋,加两个高力豆沙。

半只片皮鸭

🥢
感觉自己买盒烧鸭返黎再自己加饼皮同配料已经系呢道菜。

清炒莴笋

高力豆沙

高力豆沙

🔥
我book咗2点然后食到2点45分左右啲职员就开始不停收嘢。又推车又放餐具。每个位都有个柜桶,入边放咗纸巾同餐具。啲职员就不停放新餐具入黎但重点系我都未食完,佢就直接打开我个柜桶放筷子连唔该都无声!我条腰同柜桶几乎得10cm距离,我真系觉得好离谱!!!!
而后个职员讲咗句:「无办法㖞小姐,3点闩门。」
首先我入门口𠮶时无任何职员提醒我3点闩门(落场),就算你3点闩,我系客人我仲食紧嘢无理由你一下就要开我个柜桶?!你点都要等我食完或者问准我先?
今日嘅用餐经验极差,唔会再嚟帮衬。
2021-08-14
用餐时段