2020-04-23 698 浏览
今日专登嚟到天水围一间区内名店食午餐,见到佢个set lunch 价钱范围都系$50-$60左右,价钱十分亲民,一坐低感觉就好似一般家庭式嘅餐厅,舖面细细但系就有一份人情味所在,虽然佢个厨房唔系话好大,但系人手都够多,所以overall上菜嘅速度都系快,我觉得呢样都可以话系一间餐厅维系质素嘅一个重要一环,因为始终都系要人手多,先至可以维持到食物嘅质素,所以呢一点我觉得系值得加分嘅。首先就嚟咗个西汤,今日嘅西汤就系忌廉汤,饮落去个味好浓,但系食到佢入边落左啲薯仔蓉,虽然唔知系唔系真系落咗薯仔,饮落去个汤会好似好浓味咁,但系个味其实系好食嘅,所以我依然都系会觉得餐厅嘅形象好好啊!我哋叫咗两个午餐,卡邦尼意粉其实整得好食嘅,佢嘅味都好足够,但系一般整西餐或者意粉来讲卡邦尼其实都系一个好安全嘅食物,因为好难话有一间会特别整到好难食,因为始终都系一甖酱放落去都已经系𠮶只味,但系佢呢间就整到OK嘅,食得出系算系上品嘅卡邦尼意粉,因为佢都算系好浓,起码食得出系真材实料嘅,但系食落口就感觉到有少少滞,不过佢依间野个份量都好大,所以食完都觉得好饱肚,但系因为基于呢个意粉好难整到好难食,所以我就对呢个意粉

我哋叫咗两个午餐,卡邦尼意粉其实整得好食嘅,佢嘅味都好足够,但系一般整西餐或者意粉来讲卡邦尼其实都系一个好安全嘅食物,因为好难话有一间会特别整到好难食,因为始终都系一甖酱放落去都已经系𠮶只味,但系佢呢间就整到OK嘅,食得出系算系上品嘅卡邦尼意粉,因为佢都算系好浓,起码食得出系真材实料嘅,但系食落口就感觉到有少少滞,不过佢依间野个份量都好大,所以食完都觉得好饱肚,但系因为基于呢个意粉好难整到好难食,所以我就对呢个意粉都系符合我心目中嘅要求啦。

但系重点要讲下另外一个蕃茄鸡扒扁意粉,呢个就可以话系扁意粉来讲佢整到好好食,因为一开始我印象中其他西餐厅整嘅扁意粉都系好淡而无味,所以其实我一开始都唔敢对佢抱有好大嘅期望,但系呢间一食落去就觉得佢个酱可能落得比较多,所以佢个味道系够嘅,所以呢间餐厅都可以话系令到我对扁意粉呢一样嘅食物系有所改观嘅,所以我会觉得系有一个惊喜喺度,亦都系帮呢间餐厅加咗唔少分。

最后饮品方面我哋两个都一齐加咗$10饮特饮,就系美禄泡泡龙,一般来讲特饮佢都算系加得比较少嘅,但系我觉得美禄可以再浓啲,另外上面个忌廉根本就唔系甜忌廉,就系因为佢个美禄唔够味,所以就显得出佢杯嘢饮都系偏淡少少,算系做得有啲失色。

总括来讲,因为佢个扁意粉真系整到好好食,另外仲有个男店员因为见我留低野,所以佢都行咗出嚟专登提我地留咗野,同埋俾返啲嘢我哋,所以就依点系值得加分嘅,所以最终呢间餐厅我都系会推介大家去!

卡邦尼意粉
美禄泡泡龙