2017-11-09
由细到大都几钟意食韩烧,但近年新派韩烧价钱都唔平,如果系咁我不如食日式烧肉啦。所以一啲比较旧式或者系平价嘅韩烧始终有一定嘅市场。今晚约左几个都好钟意食韩式烧烤嘅朋友,去左位于佐敦嘅「韩家庄韩式烧烤」食餐饱嘅。餐厅位于商场5楼,一出lift就已经见到,无论门面或者系餐厅里面,光线充足,而且地方都几大,大部分系卡位为主,望落干净。我地四个人身型都大件头,被安排坐四人卡座,都唔会好逼。安顿好后,我地就二话不说睇下有咩好野食呢度系以一个价钱放题任食任饮,连埋加一,每位二百蚊左右,都几抵食。咁我地见到有刺身,寿司,沙律,同一啲熟食,例如咖喱炒蟹,炒蚬,韩式煎饼,春卷,甚至炆猪脚姜都有。当然汤都有两三款选择,例如当日有海鲜冬荫公汤同人参鸡汤。至于韩式小食都唔少得,泡菜,芽菜,青瓜等等十几款任你选择。主菜烧烤配料方面,牛肉,牛仔骨,猪扒,辣猪肉,鸡翼,鱿鱼,鱼块,多春鱼,肠仔,烟肉,蔬菜,菇类等等。总共超过三十款,选择好多。而且整体味道相当不错。加上摆食物嘅冻柜都好光猛干净,令人放心。至于食物味道方面,唔可以话有咩新奇特别,但系属于中上水准,肉类都腌得好入味,唔洗点加调料都已经好食。而且店员服务都相
至于韩式小食都唔少得,泡菜,芽菜,青瓜等等十几款任你选择。
而且店员服务都相当唔错,我地食嘅过程中,都主动帮我地换左两、三次铁板,好细心。
饮品方面,除左汽水、茶饮,连啤酒都系任饮,非常难得。最后仲可以食埋甜品,满足而归