2018-09-11 332 浏览
阿肥一向都系一个🍔超级汉堡包头号粉丝,有汉堡嘅地方就有阿肥嘅踪影,反而我就系一个对汉堡包完全零兴趣嘅人,但系间唔时都要迁就一下佢,所以偶尔都会为自己带来新发现,令汉堡包有所改观。 今晚揾食揾到嚟尖沙咀,行到尖东附近呢间Seafood Stand个门口觉得几有外国rock and roll feel,望下佢哋嘅餐牌见到有安格斯牛堡,价钱整体嚟讲都好平民,一于决定坐低试下。 舖头嘅地方唔大,店内嘅位置都唔多,主要都系坐到5-6个人咁上下,而门外就有几张吧枱高櫈咁,都可以坐多十零人,我哋见今日嘅天气都比较热,所以选择咗坐舖入面好似比较凉快。 汉堡包嘅种类唔多,主要都系得五款,所以个餐牌都好简单易睇,除咗汉堡包之外就有五款沙律同埋五款小食,之后就系啲soft drink呀果汁呀咁,所以好快就可以决定到自己想食乜嘢喇。 阿肥当然就叫佢个招牌必食推介安格斯牛肉汉堡包,跟餐就会有埋薯条同汽水,一set价钱$58蚊,呢度有Zero Coke,啱哂要戒糖嘅阿肥喇。 我就拣咗个牛油果吉烈牛肉汉堡包,我怕热气唔想食薯条,我又一向唔钟意饮汽水,所以单点价$45蚊一个。另外我哋仲叫咗个小食水牛城鸡翼,$38蚊,成张单嘅价钱都只系$141蚊,感觉好抵
店里面都系只得两个少女职员,一个收银一个煮食,见到佢哋都会亘相帮忙,礼貌有加,点完餐之后即叫即整,大约都系等咗五至十分钟佢哋就将份餐送上喇。
安格斯牛肉汉堡包:阿肥食咗一啖之后冇出过声,原来佢觉得好好味,我仲听到佢咬几下都有「咯咯」声嘅脆卜卜声响,里面系手打安格斯牛肉汉堡,咬后juicy多汁,另外仲有洋葱片+蕃茄片+生菜片,其实个size系好大,要擘到个口最大最大先可以成个咬到,真心赞叹
牛油果吉烈牛肉汉堡包:个餐嚟到之后我见到我𠮶份都有薯条,就同个女仔讲:「咦我冇叫set架㖞!」之后佢话:「哎呀唔紧要啦我食妳食」哗
......咁我咪赚咗
薯条都系外国式嘅自制粗薯条,够哂热,外脆内软,点埋茄汁冇得顶
然后见到佢将个汉堡包皮烘到㶶㶶地已经非常吸睛,但成个包嘅size对我嚟讲真系太大喇我冇办法可以好似阿肥咁成个一齐咬,只可以分两part咁食喇,佢里面嘅牛油果酱味道好特别,酸酸味味咁好开胃,质地杰身味道浓郁,又可以中和番块吉烈牛嘅热气感,好配~吉烈牛肉亦都炸得刚刚好唔会太over,脆卜卜之余里面嘅肉质都锁得住,令我想起之前喺日本大阪旅行食嘅著名吉烈和牛波波,好满足呀
水牛城鸡翼:原来有四件,两只鸡翼两只鸡搥,所以两个人share啱啱好,水牛城味一向都系重口味喜好必选,小小微辣刺激味蕾,仲配埋一个蓝芝士酱汁,几有创意
总括嚟讲呢间店性价比好高,价廉物美味道有水准,连我呢个唔钟意食汉堡包嘅人都钟意,真系值得再来
水牛城鸡翼
2018-09-07